Homepagina > Nieuws > Hitte? Zo houd je het hoofd koel

Hitte? Zo houd je het hoofd koel

Tips om veilig te genieten van het warme weer

19-6-2017
De komende dagen verwachten we warm weer. Voor veel mensen is het tijd om lekker te genieten! Maar te veel hitte is niet goed voor je gezondheid en kan gezondheidsklachten veroorzaken. Gelukkig kunnen we veel gezondheidsproblemen door hitte voorkomen. Lees daarvoor onze tips om veilig te genieten van het warme weer.

Drink voldoende
Zorg ervoor dat je voldoende drinkt, ook als je geen dorst hebt. Je drinkt te weinig als je minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat je ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie.

TIP: Neem altijd een flesje water mee als je naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.

Houd jezelf koel
Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12 en 16 uur).

TIP: Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water. Wil je toch sporten of boodschappen doen? Maak dan gebruik van de koelere ochtend en avond.

Houd je woning koel
Ook in huis kan het aardig warm worden. Je kunt dit beperken door op tijd gebruik te maken van zonwering, ventilator of eventueel airconditioning. Door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten zorg je voor extra ventilatie.

TIP: Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends.

Zorg voor elkaar
Let bij warm weer extra op mensen in je omgeving die misschien je hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn.

TIP: Let extra op elkaar bij warm weer en steek een helpende hand toe.

Wat kunnen wij voor je doen?
Heb je vragen over goed omgaan met warmte? Neem dan contact op met het bureau Gezondheid, Milieu en Veiligheid van de GGD via tel. 0900 3686868. Bij gezondheidsklachten of vragen over je gezondheid kun je beter direct contact opnemen met je huisarts. Overleg met je apotheker als je medicijnen gebruikt.​