Homepagina > Nieuws > Voorkom legionella

Voorkom legionella

Thuis én op vakantie

25-7-2017

Je hoort het steeds vaker: legionella. Legionella (ook wel veteranenziekte genoemd) is een longontsteking en wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze legionella-bacterie groeit vooral in stilstaand water tussen de 20 en 50 graden. Je kunt besmet worden door kleine druppeltjes water in te ademen waar legionella in zit, bijvoorbeeld tijdens douchen of sproeien met de tuinslang.

De meeste mensen worden niet echt ziek als ze besmet raken met legionella. Maar ouderen, rokers of mensen met een verminderde afweer hebben wel meer kans om ziek te worden of in het ernstigste geval te overlijden. Iemand met legionella kan geen andere mensen besmetten.

Klachten
Klachten ontstaan meestal 5 tot 6 dagen na besmetting: snel opkomende hoofdpijn, spierpijn, geen eetlust en later ook koorts. Daarnaast kan ook voorkomen: hoesten, kortademigheid en braken of diarree. Herken je deze klachten? Ga dan naar de huisarts.

Zo voorkom je een legionella longontsteking

  • Ben je op vakantie en verblijf je in een hotel of caravan? Spoel eerst de leidingen goed door. Zet het raam open en dompel de sproeiknop onder water. Spoel de douche zo vijf minuten met warm water door.
  • Spoel ná de vakantie ook thuis de leidingen goed door. Niet alleen de douche, denk ook aan sproeiapparatuur.
  • Stel de temperatuur van je boiler of CV ketel af op minimaal 55 graden.
  • Maak luchtbevochtigers regelmatig schoon en ververs het water dagelijks. Gebruik alle kranen in huis minimaal één keer per week. Sluit ongebruikte kranen af.
  • Laat de tuinslang en andere sproeiapparatuur leeglopen na gebruik en hang ze op een koele plaats.
  • Maak plantensproeiers leeg en vul ze pas vlak voor gebruik

Meer informatie
Je kunt meer lezen over legionella op de website van het RIVM. Heb je vragen? Neem dan contact op met het team Infectieziekten van de GGD Brabant-Zuidoost, tel. 088 0031 333.