Homepagina > Coronatest voor kinderen

Coronatest voor kinderen

Heeft je kind klachten die passen bij het coronavirus? Ook met milde klachten, zoals verkoudheid, moeten kinderen thuisblijven en zich laten testen. Je kind laten testen bij de GGD is kindvriendelijk, veilig, betrouwbaar, gratis en snel. 

Kindvriendelijk testen
Op alle testlocaties in onze regio hebben wij speciale kindertestruimtes ingericht. Medewerkers nemen extra tijd om kinderen voor te bereiden op de coronatest. De test is in de meeste gevallen in een paar seconden gebeurd. Met een wattenstaafje wordt wat slijm uit de keel/ en neusholte weggenomen. 

Bij kinderen in de basisschoolleeftijd voeren we voortaan een minder diepe (zogenaamde mid-nasale) coronatestafname uit. Voor deze test gebruiken wij hetzelfde lange, dunne, flexibele staafje gebruiken als bij volwassenen en jongeren. Bij kinderen in de leeftijd tot en met 12 jaar wordt dit staafje echter slechts 1-2 cm diep in de neus ingebracht. Bij jongeren en volwassenen is de testafname niet aangepast. 

 
Je kind voorbereiden op de test
Bekijk samen met je kind het filmpje Het testen van jonge kinderen: hoe gaat dat in zijn werk?
In deze nieuwsbrief voor ouders staan ook praktische tips om je kind voor te bereiden op de test.

Wanneer maak je een afspraak voor je kind?
Heeft je kind ernstige klachten, zoals hoge koorts of benauwdheid? Bel direct je huisarts of de huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

Of je kind een coronatest nodig heeft, is afhankelijk van de leeftijd van je kind.

Kinderen van 0 tot 4 jaar
Kinderen tot 4 jaar hoeven zich niet te laten testen als ze lichte verkoudheidsklachten hebben. Ze mogen gewoon naar de opvang bij neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak of reuk. Bij zware klachten, zoals veel hoesten, koorts of benauwdheid, blijven kinderen tot 4 jaar thuis. En laten ze zich testen. 

Kinderen van 4 t/m 12 jaar (op de basisschool)
Kinderen op de basisschool die milde of zware klachten hebben, blijven thuis en laten zich testen. Milde klachten zijn: loopneus, verkoudheid, niezen en keelpijn. Zware klachten: veel hoesten, koorts of benauwdheid.

Kinderen vanaf 4 jaar moeten ook thuisblijven en getest worden als zij nauw contact hebben gehad met iemand met corona. 
>>Bekijk hier of je jouw kind moet laten testen.

Kinderen op de middelbare school (of vanaf 13 jaar)
Voor kinderen op de middelbare school en kinderen vanaf 13 jaar geldt dat zij bij klachten altijd thuisblijven en zich laten testen. 

Heeft je kind contact gehad met iemand met corona? Dan blijft je kind thuis en laat zich testen. 

Hoe maak je een afspraak voor je kind?
Het maken van een afspraak kan op twee manieren:   
  • Online voor kinderen vanaf 7 jaar met een eigen DigiD via coronatest.nl of 
  • Bel 0800 1202. Houd het burgerservicenummer (BSN) van je kind bij de hand. Je vindt dit nummer op het paspoort of de identiteitskaart van je kind.  
Belangrijk: je kind blijft thuis tot het naar de afspraak gaat.

Na de test: thuis wachten op de uitslag
Als je kind is getest op corona krijg je zo snel mogelijk de uitslag. Meestal binnen 24 tot 48 uur.  

Je kind blijft thuis tot je de uitslag van de test weet. 
  • Je kind gaat na de test direct naar huis. Je kind gaat niet naar buiten, tot je de uitslag hebt ontvangen. 
  • Je wordt zo snel mogelijk gebeld over het resultaat van de test. Heb je online gereserveerd, dan ontvang je een e-mail en sms als de uitslag binnen is. 
  • Worden de klachten van je kind erger? Neem dan contact op met je huisarts. 
  • Wat kun je zelf doen voor het contactonderzoek? Wacht je op de uitslag? Je kunt alvast opschrijven met wie je kind de afgelopen dagen contact heeft gehad. Noteer daarbij de namen van de mensen met wie je kind samen is geweest 2 dagen voordat de klachten begonnen tot het moment dat je kind thuis is gebleven.

Wat betekent dit voor de rest van het gezin? 
  • Als een kind wacht op de uitslag van een coronatest, houden ouders, broers, zussen en andere huisgenoten afstand. Jullie mogen thuis geen bezoek ontvangen. 
  • Huisgenoten hoeven niet in quarantaine als je kind alleen milde verkoudheidsklachten heeft. 
  • Heeft je kind ook last van koorts of benauwdheid? Dan blijven alle huisgenoten thuis in quarantaine. 
  • Huisgenoten mogen uit quarantaine als het kind 24 uur volledig klachtenvrij is. 
Wanneer krijg je de testuitslag?

Laat je je kind niet testen?

Kinderen van 0 tot 4 jaar
Heeft je kind zware klachten en laat je het niet testen? Houd je kind thuis. Huisgenoten gaan in quarantaine. Je kind mag weer naar de kinderopvang als het 24 uur volledig klachtenvrij is. Huisgenoten mogen dan ook uit quarantaine. 
Blijven de klachten aanhouden? Dan mag je kind na 7 dagen thuisblijven weer naar de opvang. Let op: dit geldt alleen voor kinderen die niet in nauw contact zijn geweest met iemand die positief getest is op het coronavirus. Als uw kind in quarantaine zit vanwege contact met iemand die positief getest is, moet u contact opnemen met de GGD voor een advies op maat.

Kinderen van 4 t/m 12 jaar (op de basisschool)
Laat je je kind niet testen? Dan mag je kind pas weer naar de kinderopvang of school als het 24 uur volledig klachtenvrij is. Huisgenoten mogen dan ook uit quarantaine. Blijven de milde klachten aanhouden? Dan mag je kind na 7 dagen thuisblijven weer naar school of opvang. Let op: dit geldt alleen voor kinderen die niet in nauw contact zijn geweest met iemand die positief getest is op het coronavirus. Als uw kind in quarantaine zit vanwege contact met iemand die positief getest is, moet u contact opnemen met de GGD voor een advies op maat.

Meer informatie?
Check de website Rijksoverheid.nl of bekijk de veelgestelde vragen over het maken van een afspraak voor een kind.

Wil je je kind door een andere aanbieder dan de GGD laten testen?


 Testen kinderen