Homepagina > Laat je testen bij de GGD

Laat je testen bij de GGD

Heb je klachten die passen bij het coronavirus? Laat je dan bij voorkeur testen op een GGD-locatie. In Zuidoost-Brabant kun je momenteel binnen een dag terecht en heb je de volgende dag de uitslag. Je laten testen bij de GGD is veilig, betrouwbaar, gratis en snel. De GGD maakt gebruik van een PCR-test.Commerciële teststraten
Er zijn private aanbieders die coronatesten aanbieden tegen betaling. En er zijn organisaties die op eigen initiatief hun personeel testen op corona. Steeds vaker wordt hierbij gebruik gemaakt van een antigeensneltest en niet van een PCR-test. Deze ontwikkeling kan en wil de overheid niet tegenhouden. Wel moeten de afname en uitslag van testen veilig en betrouwbaar zijn, ook als deze niet in de in de GGD-testlocaties plaatsvinden. 
 
Laat je je testen bij een andere aanbieder dan de GGD?
Let dan op de volgende punten: 

 • Laat je alleen testen als je klachten hebt. Antigeensneltesten zijn onbetrouwbaar als je test zonder klachten.
 • Check of de testfaciliteit een positieve testuitslag doorgeeft aan de GGD.
 • Heb je ernstige klachten, bel dan met de huisarts (test niet bij de testfaciliteit).
 • Een negatieve antigeensneltestuitslag is minder betrouwbaar dan een positieve. Een negatieve uitslag moet altijd bevestigd worden door een PCR-/GGD-test bij personen met:
  • ernstige klachten (zowel in een instelling als thuis);
  • milde klachten behorend tot de risicogroep;
  • klachten die werkzaam zijn in de zorg of mantelzorger zijn voor personen uit de risicogroepen.  
 • Ook een positieve test kan onbetrouwbaar zijn. Die kans is groter wanneer niet de juiste test is gebruikt of als de test niet goed is uitgevoerd. Wanneer dat het geval is, of er is twijfel over, zal de GGD je adviseren om toch nog een nieuwe (PCR)test bij de GGD-teststraat te laten doen. 
 • Ben je positief getest, blijf dan thuis in isolatie. Voor je huisgenoten geldt een quarantaine-advies.
 • Zorg dat je na een positieve testuitslag informatie krijgt over wat dit betekent (volgens de leefregels van het RIVM
 • Moet of zit je in quarantaine, dan verandert een negatieve test dat niet. Een negatieve test is onbetrouwbaar. Je kunt namelijk op een later moment in de quarantaineperiode alsnog besmet blijken.   
 • Een test is altijd vrijwillig.  
Heb je zorgen over een (snel) testlocatie? 
Iedereen kan bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd melding doen wanneer er zorgen zijn over een (snel)testlocatie via dit contactformulier.

Voor initatiefnemers:
Waar moet je als aanbieder van coronatesten aan voldoen?
Het ministerie van VWS, het RIVM, de GGD’en en de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hebben uitgangspunten voor deze initiatieven opgesteld. Die gaan over Kwaliteit en toezicht, Registratie en melding, en Testbeleid & communicatie over de testuitslag.

Bekijk de volledige toelichting op de uitgangspunten op rijksoverheid.nl
Neem voor vragen rondom vergunningen contact op met de gemeente waar u de testen wilt aanbieden.