InwonersCoronavirusCorona­vaccinatieBoosterprik (extra prik)
Publicatiedatum: 03-11-2021 om 10:00 uur
Laatste update: 03-12-2021 om 11:41 uur

Boostervaccinatie (extra prik)

Vanaf 18 november krijgen 80-plussers een uitnodiging voor een gratis extra prik, de boostervaccinatie. De boosterprik is een extra prik zodat je goed beschermd blijft tegen corona. Je bepaalt zelf of je deze extra prik wilt. Als je geboren bent in of voor 1939, mag je nu een afspraak maken voor hun boosterprik. Ook als je de uitnodiging nog niet ontvangen hebt.

De boostervaccinatie verhoogt de bescherming

Het vaccin beschermt jou tegen het coronavirus. Maar na een tijdje neemt de bescherming af. Je krijgt daarom gratis een extra prik aangeboden. Zo blijf je goed beschermd tegen corona. Deze extra prik noemen we een ‘boosterprik’.

80+ eerst aan de beurt voor boosterprik

Vanaf 18 november zijn eerst de mensen van 90 jaar en ouder aan de beurt, daarna de mensen van 80-89 jaar. Tot slot krijgt de leeftijdsgroep van 60 t/m 79 jaar de uitnodiging. Ook inwoners van een zorginstelling en zorgmedewerkers krijgen binnenkort van het RIVM een uitnodiging voor een boostervaccinatie. Als de instelling een eigen medische dienst heeft, worden de bewoners en medewerkers in hun instelling gevaccineerd. Anders krijgen ze een uitnodiging voor een vaccinatie bij de GGD.

Boosterprik alleen op afspraak

Je krijgt alleen een boosterprik als je een afspraak hebt. Zodra je de uitnodiging ontvangt, kun je een afspraak maken.

Als je geboren bent in of voor 1940, mag je nu al een afspraak maken voor hun boosterprik. Ook als je de uitnodiging nog niet ontvangen hebt.

Het heeft geen zin om een afspraak in te plannen als je nog niet aan de beurt bent. GGD GHOR Nederland controleert iedere dag de ingeplande afspraken op geboortejaar en annuleert afspraken van mensen die nog niet aan de beurt zijn.

Tip: Slecht ter been? Plan je afspraak bij voorkeur op onze vaccinatielocatie in Helmond. Daar kun je in overleg met de parkeerwachter voor de deur uitstappen, de wachtrij is binnen en de locatie is beter toegankelijk voor rolstoelen/rollators.

Partner of mantelzorger meenemen

Ben jij aan de beurt, maar je partner of mantelzorger nog niet? Dan kan hij of zij ook geprikt worden als voldaan wordt aan de volgende eisen:

 • Diegene is 60+
 • Diegene is minimaal 6 maanden geleden volledig gevaccineerd
 • Diegene heeft geen positieve coronatest gehad in de afgelopen 6 maanden
 • Tenminste één persoon heeft de uitnodiging voor de boosterprik gekregen.

Voldoet je partner of mantelzorger aan bovenstaande eisen? Plan dan je afspraak in via de landelijke afsprakenlijn 0800 7070 en geef aan dat diegene ook gevaccineerd wil worden.

Voorwaarden voor de boostervaccinatie

 • Alleen als jij of je partner een uitnodiging hebt
 • Alleen als je een afspraak hebt
 • Alleen als je 60+ bent
 • Minimaal 6 maanden na je laatste prik of positieve testuitslag
 • Minimaal 14 dagen vóór of na de griepprik of pneumokokkenprik.

Booster altijd met een mRNA-vaccin

Je krijgt het vaccin van Moderna of BioNTech/Pfizer. Je kunt niet kiezen. Het maakt bij de extra prik niet uit welk vaccin je eerder kreeg.

Voorbereiding op je afspraak

 • Je krijgt de boosterprik alleen als je een uitnodiging én een afspraak hebt
 • Neem je uitnodiging en de ingevulde vragenlijst mee
 • Neem je identiteitsbewijs mee (paspoort, rijbewijs of ID kaart)
 • Draag een mondkapje
 • Draag kleding waarbij de bovenarm makkelijk ontbloot kan worden
 • Kom niet meer dan 5 minuten vóór je afspraak naar de vaccinatielocatie.

Bewoners verpleeghuis of instelling

Woon je in een verpleeghuis of andere instelling? En is er een eigen medische dienst? Dan krijg je daar je boostervaccinatie. Je krijgt hiervoor van de instelling nog een aparte brief. Is er geen eigen medische dienst, dan krijg je je vaccinatie bij de GGD.

Wil je extra informatie over de boostervaccinaties?

Uiteraard kun je voor advies ook altijd terecht bij je huisarts of medisch specialist.

Veelgestelde vragen over boostervaccinatie

 • Krijg ik een registratie van de extra prik in de Coronacheck-app?

  De extra prik wordt ook zichtbaar in de CoronaCheck-app, maar dit gaat niet vanzelf, daar moet je zelf nog iets voor doen.

  Na de prik haal je opnieuw jouw vaccinatiebewijs in de app op. Dat doe je door rechtsboven op het '+' teken te klikken en vervolgens te kiezen voor ‘Vaccinatiebewijs’. Bij de QR-code verschijnt dan een 3/2 (drie prikken ontvangen van de 2 benodigde).

 • Kan ik samen met mijn partner een afspraak plannen voor een extra prik?

  Je kunt dit aanvragen via de landelijke afsprakenlijn 0800 7070, zij doen hun best om jullie samen in te plannen. Maar alleen als:

  • Je partner 60+ is
  • Je partner voldoet aan de eisen voor de planning van de extra prik
   • Minimaal 6 maanden na de laatste prik of positieve testuitslag
   • Minimaal 14 dagen vóór of na de griepprik of pneumokokkenprik.
 • Is de booster hetzelfde als de derde prik?

  Nee, een derde vaccinatie is niet hetzelfde als een boostervaccinatie. Voor de meeste mensen bestaat de basisvaccinatie uit 1 of 2 prikken. Voor patiënten met een ernstige afweerstoornis is een derde prik onderdeel van de basisvaccinatie. Zij hebben die nodig om goed beschermd te zijn tegen ernstige ziekte of sterfte door corona. Een 3e prik voor patiënten met een ernstige afweerstoornis is dus iets anders dan een boostervaccinatie (een extra afweerprikkel) voor de rest van de mensen.

 • Blijft mijn coronatoegangsbewijs wel geldig?

  Als je een boostervaccinatie krijgt, blijft je coronabewijs gewoon geldig. Zowel je coronabewijs voor reizen binnen Europa (DCC) als je coronatoegangsbewijs voor toegang tot activiteiten in Nederland. Je hoeft dus niet opnieuw 2 weken te wachten om een geldige QR-code te krijgen.

 • Hoeveel tijd moet er tussen de laatste vaccinatie en de boostervaccinatie zitten?

  De boostervaccinatie moet in ieder geval zes maanden na de laatste coronavaccinatie gegeven worden. Heb je corona gekregen na je eerste vaccinatie(s)? Dan moeten er 6 maanden tussen je besmetting en de boostervaccinatie zitten.