InwonersCoronavirusCorona­vaccinatieHerhaalprik tegen corona
Publicatiedatum: 24-02-2022 om 01:55 uur
Laatste update: 22-11-2022 om 8:44 uur

Herhaalprik tegen corona

De herhaalprik met vernieuwde coronavaccins is beschikbaar bij GGD Brabant-Zuidoost voor iedereen van 12 jaar en ouder op afspraak. Heb je de basisserie tegen corona gehad? Je kunt de herhaalprik halen bij onze vaccinatielocaties Helmond en Eindhoven. Een afspraak maken mag, maar is niet nodig. De herhaalprik is ook verkrijgbaar op de pop-uplocaties in de regio, voor die locaties hoef je geen afspraak te maken.

Over de herhaalprik tegen corona

Vanaf nu wordt de term herhaalprik gebruikt in plaats van boosterprik. Dit geeft duidelijker aan dat de prik vaker herhaald kan worden. Hoe vaak hangt af van hoe het coronavirus zich verder ontwikkelt in de toekomst.

Haal hier je herhaalprik tegen corona

GGD Brabant-Zuidoost biedt de herhaalprik aan op de locaties in Helmond (Haverdijk) en Eindhoven (Antoon Coolenlaan). Een afspraak maken mag, maar hoeft niet. De herhaalprik is tijdelijk ook verkrijgbaar op de pop-uplocaties in de regio, voor deze locaties heb je geen afspraak nodig.

Klik op de locatie van je afspraak voor de openingstijden, het adres, het parkeeraanbod en andere handige praktische tips.

Thuisvaccinatie niet-mobiele thuiswonenden

Kun je niet zelf of met hulp van anderen naar een GGD-priklocatie komen vanwege fysieke of psychische redenen? Dan bepaalt je huisarts of je in aanmerking komt voor een herhaalprik aan huis. Neem hiervoor contact op met jouw huisarts.

Wanneer krijg ik een uitnodiging?

Je hoeft niet te wachten op een uitnodiging. Iedereen die 12 jaar of ouder is, mag de herhaalprik halen als de basisserie is afgerond.

  Voorwaarden voor vaccinatie

  Je kunt de herhaalprik halen als je laatste coronaprik of -besmetting meer dan 3 maanden geleden was. Voorwaarde is wel dat je de basisserie coronavaccinaties hebt afgerond. De basisserie bestaat uit 2 prikken met het vaccin van Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Novavax óf uit 1 prik met Janssen.

  Herhaalprik en griepprik

  Krijg je van je huisarts een uitnodiging voor de griepprik? Je mag de herhaalprik tegen corona en de griepprik op dezelfde dag of kort na elkaar krijgen.

  Heb ik een herhaalprik nodig?

  Het coronavirus kan in het najaar en de winter opleven. Door de herhaalprik te halen help je mee om een opleving van het virus af te remmen.

  De herhaalprik tegen corona:

  • Helpt voorkomen dat de zorg het te druk krijgt
  • Helpt om de maatschappij open te houden, omdat mensen minder ziek worden
  • Geeft bescherming tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname of overlijden door corona.

  Vaccin

  • BioNTech/Pfizer en Moderna
   De GGD gebruikt vernieuwde mRNA-vaccins voor de herhaalprik tegen corona. Deze vaccins bieden bescherming tegen meer varianten van het coronavirus, zoals de omikronvariant. Wil je hier meer over weten? Check de website van RIVM of MijnVraagOverCorona.nl
  • Janssen
   Je kunt ook een herhaalprik met Janssen halen. Deze vaccinatie is alleen op afspraak. Als je aan de beurt bent, kun je een afspraak maken voor de Janssen herhaalprik via de landelijke afsprakenlijn 0800 1295. Zij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 08:00 – 20:00. Bij het maken van de afspraak voor deze herhaalprik vraagt de GGD-medewerker of er sprake is van een goed overwogen keuze. Dat noemen we informed consent.

  Al eerder uitgenodigd voor de herhaalprik tegen corona?

  Ook als je eerder een herhaalprik hebt gehad, kun je nu een herhaalprik halen als je aan de beurt bent in deze nieuwe vaccinatieronde. Plan je afspraak 3 maanden na je laatste prik of coronabesmetting. Kijk voor meer informatie ook op deze pagina van Rijksoverheid over de vaccinatiedoelgroepen.

  Heb je twijfels of vragen over de coronavaccinatie?

   • Heb je vragen, twijfels of zorgen over de coronavaccinatie?

    Niemand vindt het leuk, blijf wel praten. Ga bijvoorbeeld in gesprek met onafhankelijke zorgprofessionals via 0800 7707 707, meer informatie vind je op vragenovercorona.nl.

    Heb je vragen over jouw persoonlijke vaccinatiegeschiedenis en de coronavaccinatie? Neem dan contact op met je zorgverlener.

    Op deze websites vind je meer informatie:

   • Wanneer krijg ik de herhaalprik?

    Bekijk op de website van Rijksoverheid wanneer je aan de beurt bent voor de herhaalprik.

   • Waarom 3 maanden interval tussen herhaalprik en besmetting?

    Na een coronabesmetting krijg je de herhaalprik tegen corona pas minstens 3 maanden na je besmetting. Want jouw afweersysteem is door de besmetting al actief geweest.

   • Is de herhaalprik hetzelfde als de derde prik?

    Nee, een derde vaccinatie is niet hetzelfde als een herhaalprik. Voor de meeste mensen bestaat de basisvaccinatie uit 1 of 2 prikken. Voor patiënten met een ernstige afweerstoornis is een derde prik onderdeel van de basisvaccinatie. Zij hebben die nodig om goed beschermd te zijn tegen ernstige ziekte of sterfte door corona. Een 3e prik voor patiënten met een ernstige afweerstoornis is dus iets anders dan een herhaalprik voor de rest van de mensen.

   • Hoeveel tijd moet er tussen de laatste vaccinatie en de herhaalprik zitten?

    De herhaalprik moet in ieder geval 3 maanden na de laatste coronavaccinatie gegeven worden. Heb je corona gekregen na je eerste vaccinatie(s)? Dan moeten er 3 maanden tussen je besmetting en de herhaalprik zitten.