InwonersCoronavirusCorona­vaccinatieHerhaalprik tegen corona
Publicatiedatum: 24-02-2022 om 01:55 uur
Laatste update: 23-06-2022 om 9:04 uur

Herhaalprik tegen corona

De herhaalprik (2e booster) is voor 60+ inwoners en komt na de boosterprik. Alleen inwoners van 60 jaar en ouder, bewoners van verpleeghuizen, volwassenen met het syndroom van Down en volwassenen met een ernstige afweerstoornis (immuungecompromitteerden) komen hiervoor in aanmerking. Zij krijgen minstens drie maanden na hun boosterprik een uitnodiging voor de herhaalprik tegen corona. Een afspraak maken is niet nodig.

Herhaalprik (2e booster) niet voor 60-

De herhaalprik is alleen voor inwoners van 60 jaar en ouder, of voor inwoners die in 2022 60 jaar worden. In de volgende uitzonderingen komen inwoners die jonger dan 60 jaar zijn in aanmerking voor de herhaalprik (2e booster):

 • volwassen inwoners van een instelling
 • volwassen inwoners met het syndroom van Down
 • volwassen inwoners met een ernstige immuunstoornis (op verwijzing van de specialist)

Voorwaarden voor de herhaalprik tegen corona

Inwoners die binnen de doelgroep vallen mogen de herhaalprik halen, maar alleen:

 • 3 maanden na de boostervaccinatie
 • 3 maanden na de laatste coronabesmetting.

Herhaalprik voor 60+ nu ook zonder afspraak

60+ inwoners die aan de voorwaarden voldoen, kunnen de herhaalprik zonder afspraak halen op onze vaccinatielocaties Eindhoven of Helmond. Dat geldt ook voor inwoners die dit jaar 60 jaar worden. Een afspraak maken mag ook, dit kan gemakkelijk online. Maak je liever telefonisch een afspraak? Het telefoonnummer van de landelijke afsprakenlijn staat in de uitnodigingsbrief van het RIVM. GGD BZO kan deze afspraak niet voor je maken.

Advies voor immuungecompromitteerden: eerst een booster

Patiënten met een ernstige immuunstoornis kregen in oktober 2021 een derde prik als onderdeel van hun basisserie, dit was op uitnodiging van hun medisch specialist. Voor deze mensen is het belangrijk dat zij 3 maanden na deze derde prik eerst hun boosterprik halen. Als zij in aanmerking komen voor de herhaalprik worden zij hiervoor opnieuw uitgenodigd.

Ben je 60+, heb je de herhaalprik (2e booster) gehad en krijg je nu een uitnodiging van je medisch specialist? Je krijgt 1 herhaalprik in totaal, je komt niet in aanmerking voor nóg een herhaalprik. De 2e uitnodiging mag je als niet verzonden beschouwen.

Meer informatie over de herhaalprik

 • Heb je vragen, twijfels of zorgen over de coronavaccinatie?

  Niemand vindt het leuk, blijf wel praten. Ga bijvoorbeeld in gesprek met onafhankelijke zorgprofessionals via 0800 7707 707, meer informatie vind je op vragenovercorona.nl.

  Heb je vragen over jouw persoonlijke vaccinatiegeschiedenis en de coronavaccinatie? Neem dan contact op met je zorgverlener, of bel de Vaccinatie Twijfel Telefoon via 088 7555 777.

  Op deze websites vind je meer informatie:

 • Waar krijg ik de herhaalprik?

  • 60+ers krijgen de uitnodiging van het RIVM 3 maanden na hun booster. 60+ers krijgen de herhaalprik op de vaccinatielocatie Eindhoven of Helmond.
  • 60+ers die om medische reden niet mobiel zijn, kunnen via de huisarts aanvragen om thuis te worden geprikt.
  • Bewoners van instellingen worden gevaccineerd door de eigen medische dienst. Bewoners van instellingen zonder medische dienst worden gevaccineerd door de GGD.
  • Volwassenen met het syndroom van Down ontvangen de uitnodiging voor de herhaalprik via hun huisarts. Zij krijgen de prik bij hun instelling of op de vaccinatielocatie Eindhoven of Helmond.
 • Wie krijgt de herhaalprik tegen corona?

  • Inwoners van 60 jaar en ouder (en inwoners die in 2022 60 jaar worden)
  • Bewoners van verpleeghuizen
  • 18+ inwoners met het syndroom van Down
  • 18+ immuungecompromitteerden.

  Mensen in deze doelgroep lopen volgens de Gezondheidsraad een groter risico op ernstige ziekte na een besmetting. Zeker nu de samenleving steeds verder opengaat. Bovendien is volgens de Gezondheidsraad de bescherming van de booster het meest afgenomen bij de mensen die vroeg aan de beurt waren in de boostercampagne.

 • Waarom 3 maanden interval tussen herhaalprik en besmetting?

  Na een coronabesmetting krijg je de herhaalprik tegen corona pas minstens 3 maanden na je besmetting. Want jouw afweersysteem is door de besmetting al actief geweest.
  Dezelfde wachttijd geldt ook tussen de boosterprik en de herhaalprik tegen corona. Want door de boosterprik heeft je afweersysteem een oppepper gekregen.

  De werking van de coronaprikken is steeds hetzelfde en bovendien zorgt elke herhaalprik ervoor dat de kwaliteit van het afweersysteem verbetert.