Overslaan en naar de inhoud gaan
Cursussen en webinarsTraining Dialoog onder druk

Training Dialoog onder druk

In de samenleving hebben we continu te maken met maatschappelijke spanningen en heftige gebeurtenissen die onszelf en onze leerlingen of studenten raken. De effecten daarvan stoppen niet bij de voordeur van de school. De polarisatie tussen groepen in de samenleving komt de school binnen en jongeren voelen zich soms gedwongen om stelling te nemen. Dit zorgt voor spanningen in de klas, waardoor de dialoog onder druk komt te staan.

 

Via deze training willen wij docenten het gereedschap en vertrouwen geven waarmee ze op een professionele manier spanningen in de klas kunnen hanteren, zodat een goed gesprek op gang komt. Juist in deze spanningen liggen namelijk de lessen verborgen voor jongeren als het gaat om werken aan kritisch denkvermogen, respect hebben voor diversiteit, ontwikkelen van een positieve gedeelde groepsidentiteit en weerbaarheid van kwetsbare groepen.

Programma

In de ochtend werken we aan bewustwording van de verschillende belevingswerelden van docent en jongere. Wat zijn de universele behoeften van alle jongeren in de klas? Met oefeningen en inzicht in de groepsdynamiek bij beladen onderwerpen begrijp je beter waar je mee te maken hebt in de klas. Door middel van een gespreksmodel leer je hoe je een fijn en veilig gesprek creëert.

De middag draait om oefenen met begrenzen en uitnodigen met een trainingsacteur. Het begrenzen richt zich op woordgebruik, niet op de persoon of de opvattingen van diegene. Na het begrenzen volgt direct het uitnodigen: “Hoe komt het eigenlijk dat je hier zo over denkt?” Hiermee zet je het kritisch denkvermogen aan, en voelt de jongere zich serieus genomen. Daar zit de opening voor ruimte, respect en verdraagzaamheid.

Voor een lunch wordt gezorgd.

Voor wie?

Docenten en schoolleiding vo scholen en mbo.

Project seksuele diversiteit

Deze training wordt aangeboden vanuit het project Seksuele diversiteit van GGD Brabant-Zuidoost.

Deel cursus