InwonersGeen onderdeel van een categorieTeek Care! De Week van de Teek

Teek Care! Week van de Teek

Van 25 t/m 29 april is het weer de Week van de Teek,  jaarlijks georganiseerd om extra aandacht te vragen voor teken en tekenbetenziektes zoals de ziekte van Lyme. Elk jaar worden ruim 1 miljoen mensen door een teek gebeten. 2 op de 100 Mensen krijgt de ziekte van Lyme. Als je een teek binnen 24 uur verwijdert, is de kans op de ziekte van Lyme vrijwel uitgesloten.

Teken zijn hele kleine spinachtige beestjes. Ze komen in het hele land voor, in bossen, parken, duinen, de hei, het hoge gras of in de tuin. Ze bijten zich vast in de huid van mensen en dieren. Ze leven van bloed. Dat valt vaak niet op. Door het zuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt. De meeste mensen worden gebeten tussen maart en oktober. Op de tekenradar kun je zien wat de tekenactiviteit is in elke regio.

De app Tekenbeet

In  de app ‘Tekenbeet’ kun je veel informatie vinden over de teek, hoe je hem moet verwijderen, wanneer teken actief zijn en wat de ziekte van Lyme is. Deze app is gratis te downloaden in de Google Play Store (Android) en in iTunes (voor iPhone).

Meer weten over tekenbeten?

Lees dan meer op onze website of de website van het RIVM.