Homepagina > GGD kompas > Kwetsbare gezinnen in Helmond ondersteund door gezondheidsproject

Kwetsbare gezinnen in Helmond ondersteund door gezondheidsproject

In december 2019 is het gezondheidsproject 'Op eigen kracht naar een gezonde toekomst' afgesloten. De GGD heeft het project ondersteund door middel van actiebegeleidend onderzoek, advisering en uitvoering van activiteiten rond voeding en opvoeding.

Gezondheidsverschillen

Er bestaan grote sociaaleconomische gezondheidsverschillen in Helmond. De Stichting Jong Helmond Lekker Gezond startte daarom in 2015 samen met o.a. LEVgroep, Jibb en GGD een project om de gezondheid van kwetsbare gezinnen in vier Helmondse buurten te bevorderen. Dit is uitgevoerd met financiële ondersteuning van de gemeente Helmond en het landelijke programma ‘Gezonde toekomst dichterbij’ van Fonds NutsOhra.

Onderzoek

GGD-onderzoeker Paula Dijkema maakte in 2015 samen met betrokken organisaties een ‘startfoto’ van de vier buurten aan de hand van bestaande data en (groeps)gesprekken met beroepskrachten en buurtbewoners. Samen met deze partijen werd een projectplan opgesteld. Vanaf 2016 monitorde en evalueerde zij de projectactiviteiten, het samenwerkingsproces en de bewonersparticipatie. Op basis van het onderzoek zijn de projectactiviteiten tussentijds heroverwogen en aangepast.

Activiteiten rond voeding en opvoeding

De GGD was ook betrokken bij activiteiten rond gezonde voeding en opvoeding: een gezonde speeltuinkantine, kookworkshops, kinderkookcafé’s, interactieve bijeenkomsten over gezonde (op)voeding en een pilot opvoedondersteuning voor ouders op school .

Mooie resultaten

Het project heeft geleid tot meer aandacht en gedragsverandering op het gebied van bewegen en voeding. Zo zijn veel inwoners gaan deelnemen aan laagdrempelige beweegactiviteiten en ervaren zij dat hun fitheid toeneemt. Een ander resultaat is dat organisaties elkaar beter kennen en meer samenwerken. Dat heeft o.a. geleid tot voortzetting van het naschoolse activiteitenprogramma op basisscholen, waardoor kinderen uit kwetsbare gezinnen hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen.

Meer informatie?

Bent u geïnteresseerd in de resultaten, lees dan de gebundelde eindrapportage of bekijk het filmpje. U kunt ook contact opnemen met Paula Dijkema,  p.dijkema@ggdbzo.nl of 088-0031431.