Homepagina > GGD kompas > Archief Nieuwsberichten GGDKompas > 91% van de 2-jarigen krijgt alle vaccinaties

91% van de 2-jarigen krijgt alle vaccinaties

De vaccinatiegraad van kinderen is de laatste tijd veel in het nieuws. Vaccinaties zijn nodig om ons te beschermen tegen ernstige infectieziekten, zoals mazelen. Voor veel infectieziekten is sprake van groepsimmuniteit. Wanneer veel kinderen ingeënt zijn tegen een bepaalde infectieziekte, dan komt deze minder vaak voor. Ook kinderen die niet ingeënt zijn, lopen dan minder risico. Om deze groepsimmuniteit te creëren en behouden is het belangrijk dat zo veel mogelijk kinderen ingeënt zijn. Om dat te meten, maken we gebruik van de vaccinatiegraad. Welk aandeel kinderen wordt ingeënt?

Sinds een jarenlange daling van de vaccinatiegraad was er begin januari positief nieuws. De vaccinatiegraad was voor veel inentingen stabiel gebleven, en voor BMR en HPV zelfs gestegen.

In 2019 had 91% van de 2-jarigen in Zuidoost-Brabant volledig deelgenomen aan de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma. Er zijn wel sterke verschillen tussen gemeenten. De vaccinatiegraad onder 2-jarigen loopt uiteen van 87% in Eindhoven tot 97% in Reusel-De Mierden.

Hoe staat het verder in Brabant op het gebied van vaccinaties? Wat is de vaccinatiegraad per inenting? Bekijk het in de cijfers van de maand op de Brabantscan. Naast gegevens over vaccinaties, vind je hier cijfers over tal van gezondheidsthema’s.