Homepagina > GGD kompas > Archief Nieuwsberichten GGDKompas > Behoefte aan meer voorlichting over de risico's van lachgas

Behoefte aan meer voorlichting over de risico's van lachgas

Lachgas is een kleurloos gas dat zoet ruikt. Het is vrij verkrijgbaar in patronen die onder andere in de horeca gebruikt worden voor slagroomspuitbussen. Maar het wordt steeds vaker als partydrug gebruikt. Om het gebruik van en de mening over lachgas in kaart te brengen heeft de GGD Brabant Zuidoost in juli 2019 een vragenlijst uitgezet onder het GGD-panel. Ruim 5150 panelleden vulden de vragenlijst in.

Gebruik van lachgas

Van de jongere groep (16 t/m 39 jaar) geeft 14% aan wel eens lachgas te hebben gebruikt. Vijf procent heeft het nog nooit gebruikt, maar is er wel nieuwsgierig naar. Ongeveer eenderde kent iemand in zijn omgeving die lachgas heeft gebruikt. Bij de 40-plussers liggen deze percentages anders. Daar geeft 3% aan wel eens lachgas te hebben gebruikt en 2% is er nieuwsgierig naar. In deze groep kent 10% iemand in zijn omgeving die lachgas heeft gebruikt

Duizeligheid en hoofdpijn meest genoemde bijwerkingen van lachgasgebruik

Als redenen voor het gebruik van lachgas wordt "Ik moet ervan lachen" het meest genoemd, gevolgd door "je komt in een fijne roes" en "het geeft een kick". De jongeren kopen/ krijgen het voornamelijk op feesten, of via vrienden/ familie kennissen. Als negatieve bijwerkingen worden duizeligheid (14%) en hoofdpijn (12%) het meest genoemd. Een aantal jongeren "waarschuwt" wel voor de negatieve bijwerkingen. Bij opmerkingen geven ze bijvoorbeeld aan dat de gevolgen van lachgas bij onverstandig gebruik veel heftiger zijn dan menigeen denkt. "Mensen moeten dit soort dingen weten voordat ze lachgas doen."

Een goed of een slecht idee

In dit panelonderzoek hebben we de respondenten een aantal stellingen voorgelegd met de vraag wat ze ervan vonden. Bij de 40-plussers vindt 78% een verbod op lachgas in het openbaar een goed idee. Dat er een leeftijdsgrens moet komen vindt ruim 55%. Regels voor het gebruik van lachgas op straat wil bijna 80%. Bij de jongere groep liggen deze percentages iets anders. Daar vindt 63% een verbod een goed idee, 65% een leeftijdsgrens en wil 83% regels voor het gebruik van lachgas op straat. Een grote meerderheid is van mening dat er meer voorlichting moet komen over de risico’s van lachgasgebruik, bij de 16- t/m 39-jarigen is dat 85% en bij de 40-plussers zelfs 88%.

Wilt u meer informatie?

Bent u benieuwd naar de resultaten? Raadpleeg dan het GGD kompas voor de resultaten van de 16- t/m 39-jarigen of voor de resultaten van de groep 40 jaar en ouder. Wilt u meer informatie over het onderzoek of over het GGD Panel, dan kunt u contact opnemen met Loes Pouwels (onderzoeker), L.Pouwels@ggdbzo.nl.