Homepagina > GGD kompas > Archief Nieuwsberichten GGDKompas > Kansen voor verbetering aanpak dementie

Kansen voor verbetering aanpak dementie

In april 2019 heeft de GGD Brabant-Zuidoost een panelonderzoek uitgevoerd over dementie. Bijna 6.000 inwoners uit de regio Zuidoost-Brabant vulden een vragenlijst in. Door toenemende vergrijzing zal het aantal mensen met dementie naar verwachting bijna gaan verdubbelen in de komende 20 jaar.

 

Een groot deel van de panelleden (83%) vindt het belangrijk dat zijn/haar gemeente dementievriendelijk wordt.

Beste informatiebron niet altijd duidelijk

Circa twee derde van de inwoners van Zuidoost-Brabant kent iemand met dementie en zelfs 1 op de 8 is mantelzorger van iemand met dementie. Ongeveer een kwart van de mensen heeft wel eens vragen over dementie. Niet voor alle mensen is het duidelijk waar men hierover informatie kan vinden. De helft raadpleegt hiervoor het internet of gaat te rade bij familie of vrienden (39%). Professionals als de huisarts, geriater en casemanager worden door een kleinere groep benaderd. Van degenen die nog geen vragen hebben over dementie, geeft echter het grootste deel aan hiervoor naar de huisarts te zullen gaan.

Weg met het taboe!

Taboedoorbreking, zo lang mogelijk mee kunnen doen in de samenleving, voldoende contact tussen jongeren en ouderen en voldoende ontmoetingsmogelijkheden voor mensen met dementie en hun mantelzorgers, zijn enkele belangrijke pijlers van een Dementievriendelijke Gemeente. Volgens veel inwoners kunnen mensen zonder taboes over dementie en de gevolgen daarvan praten in hun omgeving en maken mensen met dementie deel uit van hun gemeenschap.

Kansen voor verbetering

Naast een beoordeling van een aantal de stellingen met betrekking tot de doelstellingen van Dementievriendelijke Gemeente, hebben we mensen gevraagd wat er verbeterd kan worden in de steun en zorg voor mensen met dementie. Regiobreed komt naar voren dat veel mensen behoefte hebben aan meer ondersteuning en begeleiding voor mantelzorgers. Meer voorlichting en informatie over waar je moet zijn voor hulp en steun wordt ook vaak genoemd. Echter, verschillen hierin tussen gemeenten zijn goed zichtbaar.

 

Wilt u meer informatie?

Bent u benieuwd naar de resultaten? Raadpleeg dan het GGD kompas voor de resultaten van uw gemeente of die voor de regio Zuidoost-Brabant in onze infographics. Wilt u meer informatie over het onderzoek, dan kunt u contact opnemen met Daniƫlle Brunenberg (onderzoeker), D.brunenberg@ggdbzo.nl.