Homepagina > GGD kompas > Archief Nieuwsberichten GGDKompas > Brabanders helpen elkaar, zeker in coronatijd!

Brabanders helpen elkaar, zeker in coronatijd!

Meer dan een derde (38%) van GGD-panelleden heeft in coronatijd anderen geholpen. Een groot deel van hen doet dat nog steeds. Brabanders zijn vooral actief als mantelzorger (21%) en geven met name hulp aan familie, vrienden en buren. Dit blijkt uit een panelonderzoek van de drie Brabantse GGD’en, uitgevoerd in december 2020. In totaal deden 12.170 inwoners uit Noord-Brabant mee.

Wat motiveert mensen om anderen te helpen?

Tijdens de coronaciris heeft 38% van de panelleden naasten geholpen, 21% deed dit in de vorm van mantelzorg en 12% als vrijwilliger. Het grootste deel van de panelleden die in coronatijd mantelzorg hebben gegeven of vrijwilligerswerk hebben gedaan, deed dit ook Afbeelding infographic informele zorg.jpgal voor de coronacrisis. Toch begon 1 op de 3 mantelzorgers er pas mee in of na maart 2020. Van de vrijwilligers was dit 1 op de 6. Panelleden helpen vooral bij het doen van boodschappen (52%) of gezelschap houden (52%). Ze doen dit omdat ze graag van betekenis zijn voor een ander en het leuk vinden. Een klein deel (12%) doet dit om nieuwe contacten op te doen.

Wat belemmert mensen om hulp te bieden?


Van de panelleden die geen informele hulp bieden, zou 15% dit wel willen doen. Ze doen dit dan niet omdat ze vaak niet weten aan wie ze hulp moeten bieden (48%) of waarbij (40%). Ook geeft een deel aan dat ze zich als vrijwilligers hebben aangemeld in coronatijd, maar vervolgens nooit zijn opgeroepen.

Wie hebben er hulp nodig?

Eén op de negen panelleden ontvangt ook zelf hulp (11%). Het gaat hierbij met name om betaalde hulp. Ongeveer de helft van deze groep (5%) wordt bijgestaan door een mantelzorger. 75-Plussers ontvangen vaker hulp dan andere leeftijdsgroepen. Men krijgt vooral hulp bij de boodschappen en het uitvoeren van huishoudelijke werkzaamheden Ook geeft een kwart aan ondersteuning te krijgen om voldoende te bewegen. Ongeveer een derde van de groep die hulp ontvangt, zou eigenlijk meer hulp willen ontvangen.

Welke informatie willen panelleden?

We leven in bijzondere tijden en dat maakt dat we meer behoefte hebben aan informatie. We vroegen panelleden dan ook niet alleen naar hun hulpbehoefte, maar ook naar hun informatiebehoefte. Bijna 60% heeft behoefte aan informatie in deze periode. Daarbij willen zij vooral informatie over vaccins (40%), maar ook over de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus (33%). Een suggestie om burgers beter te voorzien in deze informatiebehoefte is het onder de aandacht brengen van informatie van de overheid of de lokale GGD over bijvoorbeeld vaccinatie op gemeentelijke websites.

Meer informatie?
Meer weten over het onderzoek? Bekijk dan de infographic.