Homepagina > Informatie over > Evenement en gezondheid > Preventie ongewenst seksueel gedrag en onveilige seks

Preventie ongewenst seksueel gedrag en onveilige seks

Wat kunt u doen om ongewenst seksueel gedrag op uw evenement te voorkomen? Lees hier meer over de campagnes rondom seksueel gedrag. Heeft u meer hulp nodig? Stuur dan een mail naar secretariaat-gezondheidsbevordering@ggdbzo.nl voor advies.

 
 

Cijfers ongewenst seksueel gedrag

Wanneer alcohol of drugs in het spel zijn, vervagen grenzen en neemt het risico op ongewenst seksueel gedrag toe. 62% van seksuele intimidatie speelt zich af in het uitgaansleven. De helft van het aantal vrouwen dat uitgaat en twee op de tien mannen maken verschillende vormen van seksuele intimidatie mee. Denk aan seksueel getinte opmerkingen, billen knijpen, in je kruis gegrepen worden of nog erger. Ander onderzoek laat zien dat 48% van de vrouwelijke en 9% van de mannelijke festivalbezoekers ongewenst seksueel gedrag meemaakten.

Tips

  • Sluit u aan bij de Campagne Ben je oké? Op de website kunt u de gratis toolkit aanvragen met informatie en materialen als posters, advertenties, banners.  
  • Breng uw personeel op de hoogte van de Campagne Ask for Angela en maak gebruik van de gratis posters en materialen van deze campagne. Het idee is dat de bezoekers van uw evenement discreet om hulp kunnen vragen als ze worden lastiggevallen door bij het personeel naar ‘Angela’ te vragen. Hoe gaat dit in zijn werk? Zie het in dit filmpje.
  • Gebruik voorlichtingsmateriaal om uw bezoekers te informeren over het risico van onveilige seks. Dat kan bijvoorbeeld met materialen van SOAIDS Nederland. Of plaats bij de toiletten condoomautomaten. U kunt er ook voor kiezen om condooms gratis te verstrekken tijdens het evenement. De GGD denkt hierin graag met u mee. 

Links en materialen