Homepagina > Informatie over > Seksuele gezondheid > Ik wil een soa test

Ik wil een soa test

Je komt in aanmerking voor een soa test bij de GGD als je: 
  • Jonger bent dan 25 jaar.
  • Als man seks hebt met mannen.
  • Sekswerker bent.
  • Klachten hebt die mogelijk door een soa komen.
  • Gewaarschuwd bent voor een soa door de GGD of je sekspartner.
  • Als je mannelijke sekspartner ook seks met mannen heeft.
  • Zelf of je partner afkomstig bent uit een land waar vaker soa’s voorkomen.
  • Het afgelopen jaar chlamydia of gonorroe hebt gehad.
  • Slachtoffer bent geweest van seksueel geweld.
Let op: Wij hebben helaas niet genoeg plaatsen voor iedereen. Het kan dus voorkomen dat je na het invullen van je gegevens een melding krijgt dat er geen plaats beschikbaar is. 

Wil je een soa test? 

COVID-19 en onze dienstverlening 
Door versoepelingen van de coronamaatregelen kunnen wij onze soa spreekuren gedeeltelijk verruimen. Doorloop de online module om te zien of u in aanmerking komt voor een afspraak.

Het kan voorkomen dat na het doorlopen van de online module aan je gevraagd wordt om tussen 9.00 en 11.00 uur te bellen omdat wij aanvullende informatie nodig hebben. Het kan ook zijn dat je wordt doorverwezen naar de huisarts. 

Lukt het niet om een afspraak te maken? Dan zitten onze spreekuren vol. Probeer het later nog eens of maak een afspraak bij je huisarts. 
Ben je een sekswerker?
Bel dan 0900-3696969, bereikbaar maandag tot en met donderdag tussen 9.00 uur en 11.00 uur.

Hoe gaat een soa test in zijn werk? 
Een professional stelt vragen over jouw situatie. Bijvoorbeeld of je klachten hebt en waarom je een test laat doen. Bij mannen wordt urine gebruikt voor het soa-onderzoek. Vrouwen krijgen of maken zelf een uitstrijkje. Soms is er een lichamelijk onderzoek nodig en/of nemen we bloed af.

De uitslag krijg je meestal binnen 10 dagen telefonisch, per sms of via e-mail. Is er een behandeling nodig? Dan krijg je een afspraak op de GGD, meestal voor een antibioticakuur.

Ik ben ongesteld tijdens de soa test 
Ben jij op het moment van de test ongesteld? Ook wanneer je menstrueert kan de afspraak voor de soa test gewoon doorgaan. Dit heeft geen invloed op de uitslag van de soa test.

Wat zijn de kosten voor een soa test?
Kom je in aanmerking voor een soa test bij de GGD? Dan is deze gratis.
We hebben helaas niet voldoende plek voor iedereen. Het kan zijn dat we je naar de huisarts verwijzen. Hoeveel geld het bij de huisarts kost, ligt aan een aantal factoren. Een enkelvoudige chlamydia-test is bijvoorbeeld goedkoper dan meerdere dure soa-testen. Ook speelt je zorgverzekering en je eigen risico een rol. Vraag je huisarts naar de tarieven.​​

Soa-thuistest? 
Hebben wij geen plek en wil je liever niet naar de huisarts omdat je anoniem wil blijven? Bestel dan een soa-thuistest. Op soaaids.nl vind je betrouwbare soa-thuistests


 Meer informatie