Mannen met mannen

Feit: bij 19% van de MSM tegen ruim 12% van de heteroseksuele populatie werden één of meer soa gediagnosticeerd bij de soa poli’s van de GGD'en in Nederland.

Onderzoek van Schorer stichting brengt daarnaast aan het licht dat in onze regio 27% van de MSM nooit een hiv-test heeft gedaan tegen 22% landelijk. Slechts 49% van de MSM uit onze regio is volledig tegen hepatitis B gevaccineerd. En 30% van de MSM met losse partners heeft in de laatste zes maanden niet altijd beschermd anale seks gehad. Daarom adviseert de GGD:
 
 • Vrij veilig, gebruik condooms
  Een soa loop je op als je onbeschermde seks hebt met man/jongen die een soa heeft, dit kan ook door onbeschermde orale seks. Door condooms te gebruiken kun je overdracht van hiv voorkomen en verklein je de kans op besmetting met een andere seksueel overdraagbare aandoening.

 • Test regelmatig op soa 
  Omdat veilig vrijen niet altijd lukt en het ook kan gebeuren dat een condoom scheurt of afglijdt, adviseren wij mannen/jongens die seks hebben met mannen om zich te laten testen op soa en hiv. Doe dit elk half jaar als je wisselende partners hebt. Testen kan bij je eigen huisarts of bij de soa-poli (0900-3696969).

 • Laat je vaccineren tegen hepatitis B 
  Hepatitis B is een ernstige infectieziekte, die wordt veroorzaakt door het hepatitis B virus. Je kunt een infectie oplopen via seksueel contact, bloed-bloed contact of bij de geboorte. Vaccinatie kan hepatitis B voorkomen. Het landelijke vaccinatieprogramma Hepatitis B, biedt mannen die seks hebben met mannen, de mogelijkheid zich gratis te laten vaccinatie tegen Hepatitis B. (0900-3696969).

 • Laat je preventief behandelen bij onveilige seks en hiv-positieve partner 
  Heb je recent onveilige anale seks gehad? En is er een grote kans dat je partner hiv-positief is? Dan raden we je aan contact op te nemen met je huisarts (ook in de avonduren en weekend) om te beoordelen of PEP nodig is. PEP (post-expositie profylaxe) bestaat uit een combinatiekuur van 4 weken waarmee de kans op hiv-infectie wordt verkleind.

  Er dient zo snel mogelijk mee begonnen te worden, maar in ieder geval binnen 72 uur na de onveilige seks. Aangezien de medicijnen vervelende bijwerkingen kunnen hebben is PEP alleen bedoeld voor personen met een groot risico op hiv, anders wegen de nadelen niet op tegen de eventuele voordelen.