Spiraaltje

Een spiraaltje wordt door een arts ingebracht in de baarmoeder. Er zijn twee soorten; het koperspiraal en het hormoonspiraal.

Het koperspiraaltje
De aanwezigheid van het spiraaltje in de baarmoeder voorkomt dat de eicel zich kan innestelen. Het koperspiraal maakt dat de menstruaties meestal wat langer duren dan je gewend was, en kan met wat meer bloedverlies en krampen gepaard gaan. Het koperspiraal kan acht jaar blijven zitten. Als je in die periode toch graag zwanger wilt worden, dan kun je het spiraaltje laten verwijderen.

Het hormoonspiraaltje (Mirena)
Het hormoonspiraal geeft een zeer kleine hoeveelheid vrouwelijk hormoon (progestageen) af waardoor het baarmoederslijmvlies ongeschikt wordt voor innesteling van een bevruchte eicel. Ook wordt het slijm van de baarmoedermond minder doorgankelijk voor zaadcellen. Er is maar een kleine hoeveelheid hormonen nodig omdat het al in de baarmoeder aanwezig is. Het spiraal mag maximaal vijf jaar blijven zitten. Je bloedverlies tijdens de menstruatie wordt vaak minder of kan zelfs uitblijven. Nadat het spiraal is verwijderd ben je weer vruchtbaar.

Of het koper- of hormoonspiraal voor jou geschikt is, kun je het beste met je huisarts overleggen. Ook kun je bij de GGD terecht voor vragen over het spiraaltje.