Homepagina > Informatie over > Gezond leven > Eten en bewegen

Eten en bewegen

appel
Gezonde voeding en voldoende beweging zorgen voor evenwicht tussen de energie die u binnenkrijgt en de energie die u verbruikt. We noemen dit energiebalans. Energiebalans zorgt voor een gezond gewicht. En een gezond gewicht geeft minder risico op ongezondheid.

Een gezond voedingspatroon levert alle voedingsstoffen die u nodig heeft om uw lichaam gezond te houden. Matig en gevarieerd eten is daarbij belangrijk. Een goed hulpmiddel bij het maken van keuzes is de Schijf van Vijf. Bewegen is goed voor lichaam en geest. Voldoende beweging betekent minimaal voldoen aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen voor de verschillende leeftijden.

Gezond eten en voldoende bewegen. Het lijkt zo voor de hand liggend. We weten het wel, maar het komt er vaak niet van. We hebben geen tijd of geen zin en de verleidingen zijn groot. Een steuntje in de rug is dan vaak heel welkom.

Goed op de hoogte zijn is een eerste stap. Weet u wat gezond eten is? Het Voedingscentrum heeft een folder over de Schijf van Vijf waarin u alles over gezond eten kunt lezen. Is de energie die u binnenkrijgt in evenwicht met de energie die u verbruikt? Het Voedingscentrum heeft een folder over de energiebalans.

Eerlijk naar uw eigen gedrag kijken is ook belangrijk. Denkt u dat u misschien wel wat gezonder zou kunnen eten maar weet u niet waar u moet beginnen? Kijk dan eens op de website van het Voedingscentrum voor de test over het Nieuwe Eten.  Er hoort ook een folder bij. En hoe zit het met uw beweging? Kijk op de website 30 minuten bewegen en doe de test.

Vindt u het lastig om op gewicht te blijven? Wilt u wel meer bewegen maar liever niet alleen? Kijk dan eens op de site Beweegmaatje voor gezelschap tijdens het sporten. Bent u te zwaar? Het Voedingscentrum heeft een folder over overgewicht.

‚Äč