Teken en Lyme

Teek op blad
​​​​​Een teek? Pak ‘m beet!


​Jaarlijks worden ruim 1 miljoen mensen door een teek gebeten. 2 op de 100 mensen krijgt de ziekte van Lyme. Als je een teek binnen 24 uur verwijdert, is de kans op de ziekte van Lyme vrijwel uitgesloten.

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie. Mensen kunnen deze bacterie oplopen door een beet van een teek die de Lymebacterie bij zich draagt. 1 op de 5 teken is besmet met de Lyme bacterie. De ziekte uit zich meestal in een rode ring op de huid die ontstaat na 1 tot 3 weken rondom de plaats van de tekenbeet. De ring wordt steeds groter. Soms zijn er griepachtige verschijnselen, zoals koorts. Als de ziekte niet opgemerkt wordt, kunnen later neurologische, gewrichts-, huid- of hartklachten ontstaan. De ziekte van Lyme is te behandelen met antibiotica.

Hoe krijg ik het?
Je kunt deze bacterie oplopen door een beet van een teek die de Lyme bacterie bij zich draagt. Teken zijn hele kleine spinachtige beestjes. Ze komen in het hele land voor, in bossen, parken, duinen, de hei, het hoge gras of in de tuin. Ze bijten zich vast in de huid van mensen en dieren. Ze leven van bloed. Dat valt vaak niet op. Door het zuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt. De meeste mensen worden gebeten tussen maart en oktober. Kijk op www.tekenradar.nl wat de tekenactiviteit is in uw regio.

Controleer op tekenbeten!

Controleren van het lichaam​Controleer je lichaam en je kleding op tekenbeten als je in het groen bent geweest. Teken kunnen zich overal vastbijten, maar hebben voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek.
Kleine teek in de huid

Kijk goed, want ze zijn bijna niet te zien. Gebruik eventueel een vergrootglas. Laat iemand anders controleren op de plekken die je zelf niet goed kunt zien of gebruik een spiegel.


Hoe verwijder ik teken?

Teek en pincet​Haal teken snel weg!
Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt. Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen voordat u de teek verwijdert. Verwijder een teek binnen 24 uur, de kans op de ziekte van Lyme is dan vrijwel uitgesloten. Krijg je de teken niet uit je kleding was ze dan op 60°C of doe ze in de wasdroger.
Teek beetpakken

Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er langzaam uit. Als een stukje van de kop achterblijft, is dat ongevaarlijk.
Gebruik je een andere tekenverwijderaar? Volg de gebruiksaanwijzing. Ontsmet vervolgens het beetwondje. Schrijf op wanneer en waar op het lichaam je gebeten bent.


Naar de huisarts?

  • Zit de teek al langer dan 24 uur op jouw huid? Overleg met de huisarts of behandeling gewenst is.
  • Heb je de teek binnen 24 uur weggehaald? Houdt tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een rode ring of andere klachten die kunnen duiden op de ziekte van Lyme. Krijg je klachten? Ga naar de huisarts en meld dat je door een teek gebeten bent. Ontstaat er een klein, rood plekje op de plek van de beet, dan hoef je je geen zorgen te maken. Dat is een normale reactie van je huid op de beet.

Tekenbeet in het buitenland

Ben je in het buitenland gebeten en krijg je een rode ring of andere klachten na een tekenbeet? Ga dan direct naar een arts, ook als je nog in het buitenland bent. Vermeld altijd waar en wanneer je door een teek gebeten bent.

De app Tekenbeet

Op de app ‘Tekenbeet’ vind je veel informatie over de teek, hoe je hem moet verwijderen, wanneer teken actief zijn en wat de ziekte van Lyme is. Op deze en vele andere vragen geeft de app ‘Tekenbeet’ antwoord.

Nóg meer weten over tekenbeten?

Meer informatie vind je op de website van het RIVM.
Heb je dan nog vragen? Neem dan contact op met het team Infectieziekten van GGD Brabant-Zuidoost, telefoonnummer 088 0031 333 of mail naar infectieziekten@ggdbzo.nl.