Eikenprocessierups

rups
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes vooral in de toppen van eikenbomen. Eind april/begin mei komen de rupsen uit. Na een aantal vervellingen komen de rupsen in groepjes samen en vormen grote nesten op de stam.

Ze gaan ’s nachts 'in processie' op zoek naar voedsel. Na de derde vervelling krijgen ze brandharen. Van mei tot en met augustus kunnen deze brandharen gezondheidsklachten opleveren.

Klachten
Het venijn van de eikenprocessierups zit in de brandharen. Deze zijn met het blote oog niet te zien. Bij aanraking dringen ze gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Dit veroorzaakt binnen een paar uur klachten zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. De ogen worden rood, dik en raken ontstoken. Soms lijken de klachten op een verkoudheid:
  • loopneus
  • kriebel in de keel
  • hoesten
  • moeilijk slikken
  • kortademigheid

Overige klachten kunnen zijn braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise. Hoe hevig de reactie is, verschilt per persoon. Komt u vaker met brandharen in contact? Dan zal de reactie waarschijnlijk sterker zijn. Ook dieren, vooral honden en paarden, kunnen klachten krijgen van contact met de brandharen.

Wat kunnen wij voor u doen?
Gaat u naar een gebied waar eikenprocessierupsen voorkomen? Of bent u in contact geweest met eikenprocessierupsen en heeft u vragen over uw gezondheid? Neem dan voor advies contact met ons op.