Eikenprocessierups

rups
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes vooral in de toppen van eikenbomen. Vanaf half april tot begin mei komen de eitjes uit. Na een aantal vervellingen, komen de rupsen in groepjes samen. Ze vormen grote nesten op de stam. ’s Nachts gaan ze 'in processie' op zoek naar voedsel. Als de rupsen drie keer zijn verveld, krijgen ze brandharen. De brandharen veroorzaken gezondheidsklachten.

 

Waar kunt u last van krijgen?
De brandharen van de eikenprocessierups geven klachten. De brandharen zijn zo klein dat u ze niet kunt zien. Als ze u aanraken, dringen ze gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Dit veroorzaakt binnen een paar uur klachten als erge jeuk, bultjes of blaasjes op uw huid, een rode huid en rode, dikke en ontstoken ogen. Soms lijken de klachten op een verkoudheid zoals een loopneus, kriebel in de keel, moeilijk slikken en kortademigheid. Maar u kunt ook last krijgen van braken, duizeligheid, koorts of een algeheel ellendig gevoel.
Hoe erg de reactie is, verschilt per persoon. Komt u vaker met brandharen in contact? Dan zult u er heftiger op reageren. Ook dieren kunnen trouwens last krijgen van de brandharen van de eikenprocessierups.

Klachten voorkomen
Wanneer u naar een gebied gaat waar eikenprocessierupsen zijn, kunt u klachten op de volgende manieren voorkomen:
• Bedek uw hals, armen en benen.
• Raak de rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes niet aan. Leg uw kinderen uit waarom zij processierupsen niet moeten aanraken.
• Kom niet op wegen waar eikenbomen met processierupsen staan. Ook bomen met oude nesten kunnen gevaarlijk zijn. De achtergebleven brandharen kunnen alsnog gaan rondwaaien.

Ik heb eikenprocessierupsen in mijn tuin
Staan er in uw tuin eikenbomen met eikenprocessierupsen? Probeer de rupsen dan niet zelf weg te krijgen. Huur hiervoor een bedrijf in of vraag advies bij uw gemeente.

Wat moet ik doen bij klachten?
Trek kleding uit waarin brandharen zitten en strip uw huid zo snel mogelijk met plakband of kleding roller. Spoel daarna uw huid en ogen af met lauw water. Probeer niet te krabben of wrijven. Meestal gaan de klachten vanzelf over binnen een paar dagen of twee weken. Heeft u erge jeuk? Dan kan zalf helpen. Vooral de zalven op basis van menthol, aloë vera of calendula werken goed. Heeft u erge last, ga dan naar de huisarts.

U verwijdert brandharen uit kleren door ze te wassen. Was kleding op minimaal 60ºC.

Aanvullende vragen?
Heeft u vragen over de eikenprocessierups? Neem dan contact met ons op.