Gehoorschade

Normale omgevingsgeluiden veroorzaken geen gehoorschade. Dit kan wel ontstaan door een kortdurende harde knal, zoals een rotje dat ontploft naast je oor. Maar een veel belangrijkere oorzaak is het luisteren naar harde muziek, tijdens uitgaan of via persoonlijke muziekspelers. Ieder jaar lopen daardoor tienduizenden jongeren in Nederland gehoorschade op.

Vaak is de gehoorschade onomkeerbaar, met als gevolg blijvende handicaps als oorsuizingen, geluidsvervorming en gehoorverlies. Dit kan leiden tot aandacht- en leerproblemen, sociaal isolement en in het ergste geval levenslange arbeidsongeschiktheid. Met de juiste maatregelen , is dit echter te voorkomen.
 
Sommige mensen worden op hun werk ook blootgesteld aan harde geluiden; werkgerelateerde vragen over gehoorschade kunt u voorleggen aan uw werkgever of aan de betreffende ARBO-dienst.
 

Maatregelen tegen gehoorschade

Hoe groot je risico is op gehoorschade hangt af van zowel het volume (het aantal decibels) als van de blootstellingsduur (het aantal minuten/uren dat je er naar luistert). Hoe harder de muziek staat, hoe korter je er dus naar kunt luisteren zonder het risico op gehoorschade. In sommige uitgaansgelegenheden wordt zelfs zo’n harde muziek gedraaid dat je al na een paar minuten gehoorschade kan oplopen, tenzij je  geschikte oordoppen draagt. Hieronder lees je wat je nog meer kan doen om gehoorschade te voorkómen.
 

Uitgaan

  • Draag oordoppen met een speciaal muziekfilter. Deze zie je bijna niet zitten en je kunt de muziek (en elkaar) nog steeds goed horen. Schuimoordoppen worden niet geadviseerd om te gebruiken tegen harde muziek, omdat ze vaak niet goed passen en het gehoor daardoor onvoldoende beschermen. Goede oordoppen met filters en otoplastieken zijn te verkrijgen bij de audicien of via internet. Voor een overzicht van gehoorbescherming zie oorcheck.nl.
  • Houdt minimaal 2 meter afstand tot de boxen, of méér als de muziek heel hard staat.
  • Neem een oorpauze: zoek af en toe een stillere plek op om je oren rust te geven.

Persoonlijke muziekspelers

  • Zet het volume zo dat je nog kunt horen wat er om je heen gebeurt.
  • Zet de mp3-speler of smartphone nooit harder dan tweederde van het volume.
  • Koop een mp3-speler of smartphone met volumebegrenzer.
  • Neem een oorpauze: luister niet continue naar harde muziek, om je oren rust te geven.

Meer informatie over risico’s op gehoorschade en de maatregelen die je kunt treffen, lees je op www.hoorstichting.nl en op www.oorcheck.nl.