Ventileren

open raam
Om een gezond binnenklimaat te krijgen/houden is het nodig dat u de lucht binnenshuis regelmatig ververst. In een onvoldoende geventileerd huis kunt u last krijgen van hoofdpijn, benauwdheid, huiduitslag en prikkeling van de ogen en slijmvliezen. Daarom is ventileren en luchten belangrijk.

 
 

Hoe en wanneer ventileren?

De woning ventileert u door ventilatieroosters altijd open te laten staan. Ook kunt u kleine bovenraampjes dag en nacht op een kiertje zetten.

Luchten
Naast ventileren is het ook belangrijk om de woning dagelijks te luchten. Luchten is een raam meer dan handbreedte openzetten. Dit is zeker van belang tijdens het stofzuigen, koken, na het douchen en tijdens het werken met chemische stoffen, zoals verf. Het is voldoende om dagelijks alle woonvertrekken ongeveer een halfuur te luchten, bijvoorbeeld voordat u ‘s avonds naar bed gaat of als u ’s ochtends opstaat. Vergeet dan niet de thermostaat vooraf op 15 graden te zetten om warmteverlies te voorkomen.

Kost ventileren extra energie?
Natuurlijk gaat met ventileren warmte verloren. Dit is onvermijdelijk maar ventilatie is noodzakelijk. Droge lucht warmt echter sneller op dan vochtige lucht. Hierdoor kost het verwarmen na luchten minder energie. Door goed te ventileren en te luchten kunt u veel vochtproblemen voorkomen, en daarmee gezondheidsklachten.

Mechanische ventilatie
Heeft u mechanische ventilatie? Zet deze dan minimaal op stand 2 als u thuis bent. Laat daarnaast het systeem jaarlijks onderhouden door een installateur. U moet zelf de roosters en ventielen schoonhouden.​
Vragen? 0900 3686868