Homepagina > Informatie over > Milieu en veiligheid > Verbod op asbestdaken

Verbod op asbestdaken

Vóór 1 januari 2024 moeten alle asbestdaken in Nederland verwijderd zijn. De eigenaar van het dak is hiervoor verantwoordelijk. Vanaf 1 januari 2024 kunnen gemeenten boetes geven aan eigenaars die hun asbestdak nog niet vervangen hebben.

Gaat u uw dak vervangen? Misschien kunt u kosten besparen door samen te werken met uw buren. Ook kunt u bij de vervanging van het dak denken aan het plaatsen van isolatie en/of zonnepanelen. U mag het asbestdak in sommige gevallen zelf saneren. Hier gelden echter een aantal regels voor. Voldoet u niet aan deze voorwaarden dan moet u het saneren door een gecertificeerd bedrijf laten doen.

Loop ik een gezondheidsrisico als ik in de buurt van een asbestdak ben?
Nee. Asbestvezels zitten vast in het asbestdak en komen daardoor niet vrij in de lucht als het dak intact is.

Er liggen enkele mos-/asbeststukjes van het dak in mijn tuin, wat nu?
Loop er niet doorheen. Als het om enkele mos- en asbeststukjes gaat, dan kunt u deze natmaken en daarna opruimen en afvoeren volgens de instructies van uw milieustraat.

Loop ik een gezondheidsrisico als het dak licht is verweerd?
Nee, dit levert geen extra gezondheidsrisico op. Het dak bevindt zich in de buitenlucht, waardoor de concentratie vezels snel verdunnen of verwaaien. Maak voor het verwijderen van de dakplaten uw dak niet schoon. Het mos op de dakplaten kan gewoon mee afgevoerd worden. De GGD heeft als standpunt dat iedere bekende blootstelling aan losse asbestvezels voorkomen moet worden. Vandaar het advies om het dak te verwijderen, zodat er geen kans meer is op verspreiding is van losse asbestvezels.

Waarom dragen buurtbewoners die het dak verwijderen beschermende kleding en een mondkapje?
We willen iedere bekende blootstelling aan asbestvezels in de lucht voorkomen. Daarom adviseert de GGD om beschermende kleding en een mondkapje (FFP3 filter) te dragen. De witte pakken voorkomen dat er asbestvezels in de eigen kleding terecht komen. Na de werkzaamheden kunnen deze materialen samen met de asbesthoudende materialen worden afgevoerd. Loop tijdens de werkzaamheden niet uw woning binnen. Dit om verspreiding naar de woning te voorkomen. Uit voorzorg is het advies om niet te gaan kijken bij het verwijderen van de platen, om onnodige blootstelling en verspreiding te voorkomen.