Homepagina > Jongeren > Meningokokken vaccinatie

Meningokokken ACWY

Sinds enkele jaren neemt in Nederland het aantal gevallen van Meningokokken W-ziekte toe. Daarom is de meningokokken C-vaccinatie per 1 mei 2018 vervangen door een vaccinatie die beschermt tegen de typen A, C, W en Y. Omdat meningokokken W ook voor jongeren gevaarlijk is, wordt de vaccinatie per 1 oktober 2018 ook aangeboden aan jongeren in het jaar dat ze 14 worden. In 2018 zijn dat alle tieners die dit jaar tussen 1 mei en 31 december 14 jaar worden.


De Meningokokken ACWY-vaccinatie beschermt tegen de meningokokkenbacterie, typen A, C, W en Y. Het Rijksvaccinatieprogramma is met deze vaccinatie uitgebreid omdat in korte tijd veel kinderen en jongeren ernstig ziek werden door meningokokken type W, denk aan een hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. Met deze extra vaccinatieronde moet die groei worden ingedamd.

Volgend jaar worden zo’n 650.000 jongeren extra opgeroepen om zich te laten inenten tegen de zeer ernstige infectieziekte meningokokken. Het gaat om jongeren die zijn geboren na 1 januari 2001 en voor mei 2004. Het extra programma komt naast de al geplande meningokokkenvaccinatie.

Uitnodiging 

  • Word je dit jaar 14 tussen 1 mei en 31 december?
    Dan ontvang je najaar 2018 per brief een uitnodiging voor de prik.
  • Ben je geboren na 1 januari 2001 en voor mei 2004?
    Dan ontvang je in 2019 per brief een uitnodiging voor de prik. Houd onze website in de gaten voor meer informatie.