Homepagina > Nieuws > Antibiotica resistentie

Antibiotica resistentie

Nederland en Vlaanderen binden de strijd aan

15-11-2016

Afgelopen week heeft het Europese programma Interreg Vlaanderen-Nederland goedkeuring gegeven aan het i-4-1-Health project. Dit project richt zich op het voorkomen van infectieziekten en het bestrijden van antibioticaresistentie bij mens en dier (One Health) in de grensstreek Vlaanderen-Nederland. Verschillende ziekenhuizen, diensten voor publieke gezondheid, dierenartsen, kennisinstellingen en bedrijven in Nederland en Vlaanderen geven via onderzoek, ontwikkeling en innovatie invulling aan het project. 

Bacteriën worden in toenemende mate ongevoelig voor antibiotica. Dit maakt het effectief behandelen van infectieziekten lastiger met ziekte, sterfte en onnodige (zorg)kosten als gevolg. De onderliggende oorzaken omvatten alle onderdelen van de maatschappij, zoals de gezondheidszorg, de bevolking, de landbouw en het milieu. Samenwerking met verschillende disciplines en sectoren in de grensregio is noodzakelijk om verspreiding van ziekteverwekkers tegen te gaan.

Nederland en Vlaanderen
Aan dit landgrensoverschrijdend samenwerkingsproject doet voor de komende 3 jaar ook het team infectieziektebestrijding van de GGD Brabant-Zuidoost mee, samen met de andere GGD’en in Noord-Brabant, Zeeland en Limburg en met het Vlaams agentschap zorg en gezondheid. Het Amphia ziekenhuis in Breda leidt het project.

Meer weten?
• Persbericht_One Health_Interreg_
• Persbericht Amphia Ziekenhuis
• Samenvatting projectvoorstel

Heeft u vragen of wilt u meer weten over het project en de samenwerking met de GGD Brabant-Zuidoost? Dan kun u contact opnemen met Ronald ter Schegget, telefoon 088 0031 333 of mail r.ter.schegget@ggdbzo.nl of met Paulien Tolsma, telefoon 088 0031 333 of mail p.tolsma@ggdbzo.nl