Homepagina > Nieuws > Carnavalskraker Ben je oké?

Carnavalskraker Ben je oké?

Ongewenst seksueel gedrag is nooit oké

7-2-2020

De publiekscampagne ‘Ben je oké?’, die ongewenst seksueel gedrag tijdens het uitgaan bespreekbaar maakt, is dit jaar voor eerst te zien en te horen tijdens carnaval. Ook kunnen carnavalsverenigingen, kroegen en feestlocaties de campagne steunen en posters ophangen.

De publiekscampagne ‘Ben je oké?’ heeft een positieve insteek. Tijdens carnaval kun je je even helemaal laten gaan. Gewoon zoals het hoort te zijn. En zoals het meestal ook is. De campagne roept carnavalsvierders op om er samen voor te zorgen dat dit zo blijft. Rutgers roept carnavalsvierders op om de vraag ‘Ben je oké?’ te stellen als ze zien dat iemand zich niet op z’n gemak voelt. Op de campagnewebsite www.benjeoke.nl staan filmpjes die laten zien hoe je ongewenst seksueel gedrag bespreekt als je het ziet.

Campagne steunen?
Carnavalsverenigingen, kroegen en feestlocaties kunnen de boodschap uitdragen door posters op te hangen en aandacht te vragen voor de campagne via (social) media en hun websites. De campagneposters zijn te bestellen via www.benjeoke.nl. Op Instagram en Snapchat kunnen carnavalsvierders met een fotofilter aangeven dat ongewenst seksueel gedrag niet oké is en dat ze een veilig carnaval belangrijk vinden.

Carnavalskraker
Om de campagne kracht bij te zetten, komt Rutgers met de ludieke eigen carnavalskraker ‘Ben je oké?’.
Het is een tegengeluid voor carnavals hits die suggereren dat carnaval een feest is waar bij je op seksueel gebied kunt doen en laten wat je wilt, zonder daarbij rekening te houden met elkaars wensen en grenzen. Het lied helpt feestvierders om makkelijker de vraag te stellen: Ben je oké?.

Het refrein luidt:

Ben je oké?
Voelt het goed voor alle twee
Is er ook ruimte voor een nee
Ben je oké? Ben je oké?
Weet je zeker, geen bewaar
Check het even bij elkaar
Ben je oké, dan ga je lekker all the way

De carnavalskraker ‘Ben je oké?’ is geschreven en ingezongen door de Ben je oké? Party Crew (bestaande uit Simon Timmerman en Ymke Kelders van Rutgers). Het lied is beschikbaar via onder meer Spotify, Youtube en op www.benjeoke.nl.

‘Ben je oke?’ is een initiatief van Rutgers samen met de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF), Celebrate Safe en NO THANKS!