Homepagina > Nieuws > Dengue

Dengue

Hoe kunt u zich beschermen?

9-8-2019

Momenteel is dengue veel in het nieuws als het gaat om reizen. Een andere naam voor dengue is knokkelkoorts, omdat de ziekte gepaard kan gaan met specifieke gewrichtsklachten.

Dengue wordt overgebracht door muggen die besmet zijn met het dengue virus. De muggen zijn overdag actief van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Het virus kan niet van mens op mens worden overgedragen.
 
Wat zijn de verschijnselen van dengue?
40-80% van de mensen die besmet raken met dengue, krijgt géén symptomen. De mensen die wel symptomen krijgen, hebben over het algemeen milde symptomen zoals koorts, hoofdpijn (achter de ogen), spierpijn, gewrichtspijn en huiduitslag. Complicaties, waaronder bloedingen, kunnen de oorzaak zijn van levensbedreigende situaties. Gelukkig komen die maar zelden voor.
 
Hoe wordt dengue behandeld?
Er bestaat geen behandeling tegen de ziekte dengue, wel kunnen de symptomen worden behandeld waardoor klachten verminderen. In een ernstige vorm én wanneer daarbij geen behandeling van de symptomen plaatsvindt, is de kans op overlijden 1%
 
Hoe kunt u zich beschermen?
Er bestaat geen vaccinatie tegen knokkelkoorts U kunt zich alleen beschermen door ervoor te zorgen dat u niet door de muggen gestoken kunt worden: draag bedekkende kleding, smeer de onbedekte huid in met een muggen werend middel waar DEET 30% - 50% in zit.
 
Meer informatie