Homepagina > Nieuws > EK Voetbal 2012: Mazelen in Oekraïne

EK Voetbal 2012: Mazelen in Oekraïne

Laat u op tijd vaccineren!

10-4-2012
Op dit moment is in Oekraïne sprake van een mazelenuitbraak. Vanaf 8 juni is Oekraïne gastland voor het Europees Kampioenschap voetbal. Bezoekt u het EK of gaat u op reis naar dit land? Dan is het belangrijk dat u zicht goed beschermd. Het RIVM adviseert reizigers zich te laten vaccineren.

Wat is mazelen?
Mazelen is een zeer besmettelijke virusinfectie, die vaak gepaard gaat met hoge koorts. Aan de binnenkant van de wangen ontstaan witte vlekjes. Na een paar dagen komen er rode vlekken achter de oren of op het gezicht, daarna over het hele lichaam. Er kunnen ernstige complicaties optreden zoals long- en hersenontsteking. Voor de introductie van mazelenvaccinatie (BMR) in het rijksvaccinatieprogramma (RVP) in 1976 maakten vrijwel alle kinderen in Nederland mazelen door. Volwassenen hebben een verhoogde kans op complicaties.

Vaccinatie
Naast de gebruikelijke DTP en Hepatitis A vaccinatie wordt ook een BMR vaccinatie geadviseerd. De BMR vaccinatie is vooral van belang voor reizigers waarvan het waarschijnlijk of zeker is dat zij geen bescherming tegen mazelen hebben. Het gaat dan om personen geboren tussen 1965 en 1975, omdat zij als kind mogelijk geen mazelen doorgemaakt hebben. Personen geboren vóór 1965 zijn beschermd omdat zij als kind vrijwel zeker mazelen hebben doorgemaakt en personen geboren nà 1975 zijn gevaccineerd via het RVP.

Advies voor reizigers en voetbalsupporters EK 2012
Voor reizigers naar Oekraïne en voetbalsupporters voor het EK 2012 geldt het volgende advies. BMR vaccinatie voor vertrek is aangeraden aan iedereen die:
• vanaf 1965 is geboren en geen mazelen heeft doorgemaakt en niet volgens het RVP is ingeënt
aan kinderen vanaf 6 maanden die nog geen BMR vaccinatie volgens het RVP hebben gekregen.

Voor vaccinaties kunt u terecht bij de GGD. Maak direct online een afspraak of telefonisch via 0900-8222467.