Homepagina > Nieuws > Asbest in school?

Asbest in school?

GGD adviseert over gezondheid bij asbest in scholen

15-2-2013
Op verzoek van de Tweede Kamer worden alle Nederlandse scholen die gebouwd zijn voor 1 januari 1994 onderzocht op de aanwezigheid van asbest. Het project ‘Asbest in scholen’ richt zich op zowel basis- als voortgezet onderwijs.
 
Asbestadviesbureaus adviseren scholen of ze asbesthoudende materialen moeten verwijderen en hoe dit moet gebeuren in een asbestsaneerplan. De GGD adviseert over maatregelen op het gebied van gezondheid.
 
Advies aan scholen en gemeenten
Tijdens de inventarisatie inspecteert het adviesbureau het volledige schoolgebouw en meten zij of er asbestvezels in de binnenlucht aanwezig zijn. Vervolgens kan GGD Bureau Gezondheid, Milieu & Veiligheid (Bureau GMV) de gezondheidsrisico’s beoordelen en advies geven over nut en noodzaak van maatregelen. Bovendien kan Bureau GMV helpen bij de communicatie aan ouders over de gezondheidsrisico’s van asbest op de school en genomen maatregelen.
 
Ongerust?
Scholen en ouders zijn vaak erg ongerust op het moment dat er asbesthoudend materiaal is gevonden op school. Gelukkig is er vaak helemaal geen reden tot paniek. Op grond van eerdere ervaringen met asbest in scholen, blijkt in de regel dat er geen acute risico's voor de gezondheid zijn. Wanneer asbestmateriaal niet beschadigd is of wordt bewerkt, kan het tijdelijk gewoon blijven zitten. In het asbestsaneerplan staat hoe je deze asbesthoudende materialen uiteindelijk aanpakt of hoe het duurzaam afgeschermd wordt. Het duurzaam afschermen zorgt ervoor dat er geen asbestvezels los kunnen komen van het materiaal en verspreiden in klaslokalen.
 
Vragen of meer informatie?
Meer informatie over asbest vindt u op onze website. Heeft u vragen over asbest en gezondheid? Neem dan contact op met Bureau GMV van de GGD op telefoonnummer 0900-368 68 68.