Homepagina > Nieuws > GGD benoemt eerste Gezondheids ambassadeur

GGD benoemt eerste Gezondheids ambassadeur

Jan Dekkers uit Aarle-Rixtel ontvangt titel voor zijn inzet

12-11-2013

Maandag 11 november ontving Jan Dekkers uit Aarle-Rixtel, als eerste inwoner in de regio Zuidoost-Brabant de titel van Gezondheidsambassadeur. Deze titel werd hem toegekend door de GGD Brabant-Zuidoost voor zijn inzet en bijdrage voor een gezonde leefomgeving in zijn gemeente. Pia Dijkstra, Tweede Kamerlid, en vertegenwoordigers van GGD Nederland waren bij de feestelijke bijeenkomst aanwezig.


Steeds meer en vaker zetten inwoners zich in voor een gezonde leefomgeving in hun gemeente of wijk en voor de gezondheid van hun medeburgers. In onze regio kennen we hier inmiddels heel wat voorbeelden van, zoals beweegtuinen, trimbanen, acties om alcoholgebruik door jongeren aan te pakken, gezonde voeding op school of een Gezondheidsrace tussen vier dorpen. Gemeenten juichen dit soort burgerinitiatieven voor een gezonde samenleving van harte toe. Want juist inwoners zelf weten als geen ander wat er in hun dorp of wijk leeft en zij kunnen hun wijk- of dorpsgenoten enthousiast maken. Een aantal gemeenten heeft daarom het initiatief genomen om het voor burgers makkelijker en aantrekkelijk te maken om hun ideeën uit te voeren.

Gezondheidsambassadeur
Ook voor de GGD is samen werken met burgers in de wijk of buurt de beste manier om gezondheid te stimuleren (bevorderen). Zo sluit je perfect aan bij de vragen en behoeftes van de inwoners zelf. Inwoners die zich op een bijzondere manier inzetten voor de gezondheid van medeburgers zijn dan ook voor de GGD zeer waardevol. Zij kunnen daarom worden benoemd tot Gezondheidsambassadeur in hun gemeente.

Maandagavond was het zover en werd deze titel voor de eerste keer toegekend aan Jan Dekkers uit Aarle-Rixtel. De GGD vindt dat hij deze titel heeft verdiend omdat hij de grondlegger is geweest voor de Gezondheidsrace in de gemeente Laarbeek. Daarnaast staat hij al ruim drie jaar lang met raad en daad klaar voor de gezondheidsteams uit de verschillende kernen en beheert hij het beschikbare budget. Hij legt contacten met professionals binnen de 1ste lijn en in het ziekenhuis en bouwt bruggen tussen de gezondheidsteams, de GGD en de gemeente.

De GGD sprak in het bijzijn van de teamleden van de derde Gezondheidsrace en de gemeente haar dank uit voor alle werkzaamheden. Bij de bijeenkomst waren ook Pia Dijkstra, lid van de Tweede Kamer en een vertegenwoordiger van GGD Nederland aanwezig. Zij waren die dag op werkbezoek in Laarbeek.