Homepagina > Nieuws > GGD benoemt drie ambassadeurs in Laarbeek

GGD benoemt drie ambassadeurs in Laarbeek

Voor hun inzet voor een gezonde gemeente

10-4-2018

Dinsdag 10 april ontvingen Jo van den Biggelaar, Marianne Swinkels en Annemiek Verbakel de titel van Gezondheidsambassadeur. Deze titel werd hen door de GGD toegekend voor hun jarenlange lidmaatschap van de werkgroep Gezondheidsvoorlichting van het Wit-Gele Kruis Lieshout-Mariahout.  De uitreiking vond plaats tijdens de jaarvergadering van het Wit-Gele Kruis.

Steeds vaker zetten inwoners zich in voor een gezonde leefomgeving in hun gemeente of wijk en voor de gezondheid van hun medeburgers. In onze regio kennen we hier inmiddels heel wat voorbeelden van, zoals trimbanen, acties om alcoholgebruik door jongeren aan te pakken, gezonde voeding op school, dementievriendelijke gemeenten, een gezondheidsrace en POWER; veerkracht op leeftijd. Voor de GGD is samenwerken met burgers in de wijk of buurt de beste manier om gezondheid te bevorderen. Inwoners die zich op een bijzondere manier inzetten voor de gezondheid van medeburgers zijn dan ook zeer waardevol voor de GGD. Deze inwoners kunnen daarom in hun gemeente benoemd worden tot Gezondheidsambassadeur van de GGD.

Drie ambassadeurs
Dinsdag werd de titel van Gezondheidsambassadeur toegekend aan drie inwoners van de gemeente Laarbeek. Jo van den Biggelaar, Annemiek Verbakel en Marianne Swinkels zetten zich als lid van de werkgroep Gezondheidsvoorlichting van het Wit-Gele Kruis Lieshout-Mariahout al jaren in voor hun dorpsgenoten. Door o.a. het organiseren van bijeenkomsten maakten zij informatie heel wat gezondheidsthema’s toegankelijk voor dorpsgenoten. Bijvoorbeeld over zorgvoorzieningen, ouderengeneeskunde, dementie, moedervlekken, omgaan met angst, veiligheid en internet en piercings en tattoos. Zij lieten zich op eigen initiatief door de GGD en de gemeente informeren over landelijke trends en het gemeentelijke gezondheidsbeleid. Bij de keuze van de thema’s gingen ze uit van belangstelling van potentiële bezoekers door hen een keuze te laten maken uit een lijst met onderwerpen. Op deze manier bereikten zij een grote groep mensen. De GGD en de gemeente hadden dit zelf niet kunnen realiseren en zien dit als een geweldig resultaat.

De GGD Brabant-Zuidoost sprak dinsdag, tijdens de ledenvergadering van het Wit-Gele Kruis Lieshout-Mariahout dank uit voor de alle werkzaamheden.

Website met ideeën
De GGD vindt het belangrijk dat inwoners met goede ideeën de GGD en hun eigen gemeente weten te vinden. Zo kunnen zij elkaars inzet versterken. De GGD heeft daarom per gemeente de mogelijkheden voor burgerinitiatieven op het gebied van gezondheid in kaart gebracht op de website www.actiefmetgezondheid.nl. Hier zijn ook allerlei inspirerende en succesvolle voorbeelden te vinden.