Homepagina > Nieuws > GGD draagt privacy kind en ouder hoog in het vaandel

GGD draagt privacy kind en ouder hoog in het vaandel

Geen informatie delen zonder toestemming

8-4-2016

In het Eindhovens Dagblad van 6 april jl. pleit een ouder ervoor dat een leraar, wanneer hij of zij zich zorgen maakt over een leerling, dit dan eerst bespreekt met de ouder. Daarna kan de ouder zelf beslissen of hulp wordt gezocht. De GGD Brabant-Zuidoost ondersteunt deze visie volledig. Sterker nog; wanneer er vanuit het onderwijs signalen tot zorg zijn, vragen wij de mentor expliciet om deze zorgen van te voren met de ouder en de jongere te bespreken. Dit is essentieel voor het vertrouwen van de jongere en ouder in de school.

Onze jeugd moet kunnen opgroeien in een gezonde, veilige en stimulerende omgeving. Zijn er zorgen, vragen, loopt het niet lekker en is er behoefte aan advies of ondersteuning, dan kiest de jongere of ouder altijd zelf of en bij wie hij of zij die hulp vraagt. De jeugdarts of jeugdverpleegkundige van de GGD is dan één van de opties.
 
GGD jeugdgezondheid
De GGD Jeugdgezondheid biedt alle kinderen op het basisonderwijs (groep 2 en 7), het voortgezet onderwijs ( klas 2 en 3 of 4) en het speciaal onderwijs (in overleg) een gezondheidsonderzoek aan. In dit onderzoek bespreken we met de ouder en op de middelbare school met de jongere hoe het gaat. Ook op andere momenten kunnen ouders en jongeren steeds bij de GGD terecht voor vragen en advies. De website www.informatiediehelpt.nl  biedt ouders actuele en betrouwbare informatie over opvoeden en (op)groeien. Jongeren zelf kunnen met hun vragen terecht op www.jouwggd.nl. Hier kunnen ze ook chatten met een jeugdarts of –verpleegkundige.

Informatie delen
De GGD vraagt niet alleen altijd en expliciet aan school om zorgen vooraf te bespreken met de ouder en jongere, we doen dit ook zelf voordat we gegevens en informatie delen met derden. Alle medewerkers van de GGD zijn gehouden aan de privacy richtlijnen voor medici. Dit betekent dat je altijd met de jongere en ouder bespreekt welke informatie je met wie en waarom wilt delen. Zonder toestemming wordt geen informatie gedeeld. Een uitzondering hierop zijn de situaties waarbij de veiligheid van het kind in het geding is. Dan heeft de GGD de plicht om actie te ondernemen. We informeren dan ook altijd de ouder, maar we kunnen wel zonder toestemming verdere actie ondernemen. In zo’n situatie is Jeugdgezondheid de ambassadeur van het kind in de knel.

Tenslotte meldt de ouder in zijn artikel dat zijn zoon een uitnodiging van de gemeente kreeg voor deelname aan een sportactiviteit. De GGD Brabant Zuidoost verstrekt geen persoonsgegevens aan gemeenten.