Homepagina > Nieuws > GGD start verkennend onderzoek relatie longkanker en veehouderij

GGD start verkennend onderzoek relatie longkanker en veehouderij

Aanleiding is vraag van oncologisch chirurg van Bebber.

18-3-2016

Maandag 14 maart verschenen berichten in de media dat oncologisch chirurg Ignas van Bebber uit Den Bosch vermoedt dat er meer longkanker voorkomt als gevolg van de fijnstof-uitstoot van de intensieve veehouderij in de regio. De GGD vindt het belangrijk dat de vraag van de chirurg goed wordt uitgezocht. Ook als antwoord op zorgen die vanuit de samenleving over deze vraag ontstaan zijn. De GGD start daarom op korte termijn een verkennend onderzoek over de relatie longkanker en veehouderij. 

Onze aanpak

  • De GGD gaat eerst in gesprek met de chirurg Ignas van Bebber over zijn vraag.
  • De GGD maakt een analyse van beschikbare cijfers over het voorkomen van longkanker in gebieden waar intensieve veehouderij is. En stemt de resultaten van deze analyse af met het Integraal Kankercentrum.
  • Daarnaast onderzoekt de GGD of er een relatie is tussen longkanker en de hoeveelheid en samenstelling van fijnstof, zowel vanuit toxicologische als epidemiologische studies.
  • De GGD stemt deze resultaten af met experts van het Kennisplatform Veehouderij en Humane gezondheid en met chirurg van Bebber.
  • De resultaten van deze onderzoeken geven ook inzicht in de noodzaak voor aanvullend onderzoek. Ook hierover vindt afstemming met het Kennisplatform plaats.

Factsheet
De GGD stelt binnen vier weken een factsheet op met daarin de resultaten van dit verkennende onderzoek.

Meer informatie
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met Bureau Gezondheid, Milieu en Veiligheid van de GGD, tel. 0900-3 68 68 68.