Homepagina > Nieuws > Jeugdenquête 2013

Jeugdenquête 2013

Onderzoek naar gezondheid van onze 0-11 jarigen

9-10-2013
Begin oktober valt bij een grote groep ouders in Brabant een uitnodiging voor deelname aan de jeugdenquête in de bus. Het gaat om een grootschalig onderzoek naar de gezondheid van kinderen in de leeftijd van 0 t/m 11 jaar. De GGD Brabant-Zuidoost voert dit onderzoek in deze regio een keer in de 4 jaar uit in opdracht van alle gemeenten. Met de resultaten kan de gemeente bepalen of het lokale gezondheidsbeleid moet worden aangepast.
 
De gezondheid van elk kind belangrijk? Deelname aan de jeugdenquête dus ook!
Een gezonde jeugd is belangrijk. Ouders, maar ook andere mensen en organisaties  in de omgeving van het kind, voelen zich daar samen verantwoordelijk voor. Gemeenten en de GGD voeren allerlei activiteiten uit om te stimuleren dat kinderen gezond en veilig kunnen opgroeien. Om te zorgen dat deze activiteiten goed aansluiten bij de behoeften van ouders en kinderen is informatie nodig. Deze informatie wordt via de jeugdenquête verzameld. Het is daarom belangrijk dat zo veel mogelijk mensen de vragenlijst invullen.
 
Uitnodiging ontvangen?
Heeft u een uitnodiging voor de enquête ontvangen, dan bent u via een steekproef uit het bevolkingsbestand geselecteerd. U kunt de enquête voor uw kind online invullen. De GGD beloont elke vijftiende deelnemer met een cadeaubon ter waarde van vijftien euro. Dit bedrag kan ook worden afgestaan aan een goed doel. Vult u de vragenlijst liever schriftelijk in, dan kunt u wachten totdat u over 2 tot 3 weken een herinnering met een schriftelijke vragenlijst ontvangt.
 
Wat gebeurt er met de uitkomsten?
De gegevens uit dit onderzoek gebruikt de gemeente voor het lokale gezondheidsbeleid en het organiseren van activiteiten. De gemeente krijgt hiermee antwoord op vragen als: Passen de voorzieningen nog bij wat kinderen van 0 t/m 11 jaar nodig hebben om zo gezond mogelijk te leven? Kunnen kinderen voldoende veilig buiten spelen? Is er voldoende ondersteuning rond de opvoeding? Zijn er veranderingen vergeleken met het onderzoek van vier jaar geleden? De GGD publiceert de resultaten van het onderzoek medio 2014.

 

 Naar enquête