Homepagina > Nieuws > Gezondheid verbindt

Gezondheid verbindt

De GGD Brabant-Zuidoost presenteert de nieuwe inzichten rondom gezondheid

9-12-2015

Woensdag 9 december heeft de GGD Brabant-Zuidoost de Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) gepresenteerd. In deze verkenning schetst de GGD relevante ontwikkelingen op het gebied van gezondheid. We laten zien dat gezondheid een verbindende kracht is in onze samenleving.

De ontwikkelingen in de samenleving zijn erop gericht dat mensen meer zelf de regie gaan voeren over hun leven én hun gezondheid. Iedereen wil immers gezond zijn en zo vitaal mogelijk oud worden. Als je gezond en gelukkig bent, kun je beter meedoen in de maatschappij, zowel privé als op het werk. En omgekeerd: als je meedoet word je ook gezonder en gelukkiger. Kortom: gezond meedoen verbindt mensen en organisaties in de samenleving.

De GGD heeft aan een burgerpanel vragen gesteld hoe de inwoners van Zuidoost-Brabant hun gezondheid ervaren. Welke verbeterwensen hebben zij voor hun gezondheid? Wat zijn hun behoeften aan ondersteuning? Uit dit onderzoek blijkt dat ‘kunnen doen wat je wilt doen’ belangrijker is dan de aan- of afwezigheid van ziekte. Wat mensen als waardevol of zinvol ervaren is heel divers. Dat kan werk zijn, maar bijvoorbeeld ook muziek, vrijwilligerswerk, onderwijs, sociale relaties of cultuur. Deze activiteiten bieden mensen de gelegenheid om (ondanks ziekte) voldoening in hun leven te vinden en hun (ervaren) gezondheid te verbeteren. 

Ontwikkelingen per gemeente
De GGD Brabant-Zuidoost werkt voor alle 21 gemeenten de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van gezondheid uit in een e-book. Op basis van lokale cijfers, prognoses en beleidsontwikkelingen en geeft de GGD adviezen ten behoeve van het gemeentelijke beleid. Het eerste e-book wordt op 9 december gepresenteerd. In de komende maanden zullen ook de e-books van de andere 20 gemeenten in onze regio geschreven worden.