Homepagina > Nieuws > Helft Nederlandse kinderen ongevaccineerd op reis

Helft Nederlandse kinderen ongevaccineerd op reis

Naar landen als Kroatië, Egypte, Turkije en Marokko

4-2-2015
De helft van alle kinderen gaat ongevaccineerd op reis naar een risicobestemming waar hepatitis A voorkomt, zoals Kroatië, Egypte, Turkije en Marokko. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO.
 
Ouders gaan er vaak ten onrechte van uit dat kinderen benodigde vaccinaties hebben gehad via het Rijksvaccinatieprogramma. Hepatitis A maakt hier echter geen deel van uit. Daarnaast zijn veel mensen zich er niet van bewust dat zij op reis gaan naar een risicogebied, vooral naar dichtbij-bestemmingen als Marokko, Turkije en Kroatië.
 
Bewustwording van gezondheidsrisico’s blijft belangrijk
Zo’n 40% van de mensen die mee deden aan het onderzoek geeft aan dat zij zich wel zouden laten vaccineren als zij hadden geweten dat zij naar een risicogebied reisden. Goede informatie is dus van groot belang om goed voorbereid op reis te gaan.
 
Onderzoek van TNS NIPO
Het onderzoek is in 2014 door TNS NIPO uitgevoerd in opdracht van Gezondopreis.nl. De 760 respondenten zijn in de afgelopen twee jaar op reis geweest naar een bestemming met verhoogde risico op hepatitis. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen dichtbij-bestemmingen (Turkije, Marokko, Kroatië) en bestemmingen verder weg.
 
Voorjaarsvakantie
Gaat u met uw kinderen op reis in de voorjaarsvakantie? Maak op tijd uw afspraak bij de GGD. U krijgt een advies op maat, vaccinaties en voorlichting over het voorkomen van ziektes. Ga beschermd op reis! Maak online een afspraak voor het reizigersspreekuur via www.ggdreisvaccinaties.nl of telefonisch 0900-822 24 67 (€ 0,10 p/m).