Homepagina > Nieuws > Zomerhitte

Zomerhitte

Tips om het hoofd koel te houden

21-6-2019

​Volgens de voorspellingen van het KNMI loopt de temperatuur deze week flink op! ​

Aanhoudend warm weer brengt gezondheidsrisico’s met zich mee voor kwetsbare groepen mensen zoals ouderen, mensen in verzorgingshuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook heel jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken. Let op dat de zonkracht is de komende dagen hoog is. De huid kan dan snel verbranden. Gelukkig kunnen we veel gezondheidsproblemen door hitte voorkomen. Lees daarvoor onze tips om veilig te genieten van het warme weer.

Drink voldoende
Zorg ervoor dat u voldoende drinkt, ook als u geen dorst heeft. U drinkt te weinig als u minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat u ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol.
TIP: Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.

Houd uzelf koel
Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12 en 16 uur).
TIP: Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken.​


Houd uw woning koel
Ook in huis kan het aardig warm worden. U kunt dit beperken door op tijd gebruik te maken van zonwering, ventilator of eventueel airconditioning. Door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten zorgt u voor extra ventilatie.
TIP: Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends.

Zorg voor elkaar
Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn.
TIP: Let extra op elkaar bij warm weer en steek een helpende hand toe. Zeker tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn.


Lees meer informatie op onze pagina over hitte.