Homepagina > Nieuws > Jouw vaccinatieafspraak

Jouw vaccinatieafspraak

Die maak je online of via de landelijke afsprakenlijn

20-4-2021

Wil je een afspraak maken voor je coronavaccinatie? Dat kan alleen als je in de doelgroep valt die nu aan de beurt is. In dit bericht geven we meer informatie. De regionale GGD bepaalt niet wie welk vaccin krijgt en wie wanneer aan de beurt is. Dit is een landelijke strategie die door de GGD’en en bijvoorbeeld huisartsen wordt uitgevoerd. In en onderaan dit bericht vind je links naar webpagina’s van Rijksoverheid en GGD GHOR Nederland met meer informatie.

67-Plussers
Mensen die geboren zijn in 1954 of daarvoor kunnen een afspraak maken voor hun coronavaccinatie. Je kunt je afspraak online maken of bellen met het telefoonnummer van de landelijke afsprakenlijn dat in je uitnodiging van het RIVM staat. Niet iedereen heeft deze uitnodiging via de post al ontvangen.

Let op: het is erg druk bij de landelijke afsprakenlijn dus advies is je afspraak online te maken of op een later moment opnieuw te bellen. Je kunt je afspraak niet maken via de GGD Brabant-Zuidoost of een andere regionale GGD.

Zorgmedewerkers
Werk je in de langdurige zorg? Mogelijk is jouw afspraak door de pauze in het vaccineren met AstraZeneca afgezegd. Ben je ouder dan 60? Dan heb je misschien je nieuwe afspraak al wel gemaakt. Ben je jonger dan 60? Dan krijg je bericht (een sms) om je afspraak opnieuw te maken.
N.B. Als zorgmedewerker kun je je vaccinatie-afspraak alleen telefonisch maken met het nummer dat in de uitnodigingsbrief staat die je van de werkgever hebt gehad. Hieronder een kort overzicht van welk vaccin voor welke doelgroep is aangegeven (bron: website Rijksoverheid).

  • Zorgmedewerkers die voor 1956 zijn geboren krijgen altijd al BioNTech/Pfizer
  • Zorgmedewerkers geboren tussen 1956-1960: AstraZeneca
  • Zorgmedewerkers die na 1960 zijn geboren maar nog niet gevaccineerd zijn: BioNTech/Pfizer
  • Zorgmedewerkers die al een eerste keer gevaccineerd zijn met AstraZeneca: tweede vaccinatie ook AstraZeneca
Mensen geboren in 1956-1960
Ben je geboren in 1956, 1957, 1958, 1959 of 1960? Dan krijg je een uitnodiging voor je vaccinatie van je eigen huisarts. 

Mensen met syndroom van Down of morbide obesitas
Deze doelgroep (geboren in 2005 of eerder) krijgt een brief van de huisarts met daarin een speciaal landelijk telefoonnummer en een 'code' om een afspraak te maken voor een vaccinatie door de GGD. Dit is veranderd (niet door de huisarts en wel door de GGD) omdat deze doelgroep gevaccineerd wordt met BioNTech/Pfizer. Ga voor meer informatie naar de uitleg van Rijksoverheid.

Veel gestelde vraag: kan ik kiezen welk vaccin ik krijg?
Nee, dat kan niet. De Gezondheidsraad adviseert welk vaccin voor welke doelgroep is. Meer informatie hierover vind je op de website van de Rijksoverheid.

Hoe snel kan ik terecht bij de vaccinatielocatie bij mij in de buurt?
Dit hangt af van het aantal vaccins dat beschikbaar is. Het kan echt een paar weken duren voor je terecht kunt. De tijdslots die we open zetten passen we aan op het aantal vaccins dat we geleverd krijgen. Soms komen tussendoor meer vaccins beschikbaar of worden vaccins opnieuw verdeeld. Het kan dus zijn dat iemand die vandaag belt pas over drie weken terecht kan. En dat iemand die de dag daarna een afspraak maakt dezelfde week nog kan komen. Dat fluctueert dus. Als GGD sluiten we steeds aan bij de laatste ontwikkelingen.

Meer informatie
Ben je op zoek naar andere informatie over de coronavaccinatie?