Homepagina > Nieuws > Lang leve de ‘alco-lol’ tijdens de zomervakantie?

Lang leve de ‘alco-lol’ tijdens de zomervakantie?

Nee, toch? Daar kun je als ouders iets aan doen!

27-6-2012
De zomer is in aantocht. Dat betekent vakantie, kermis en andere evenementen. Voor kinderen zijn dat momenten waar ze eerder in de verleiding kunnen komen om eens lekker uit hun dak te gaan. Zoals de
13-jarige Kelly die een mixdrankje wil proberen. Of de 15-jarige Youssef die een sigaret wel ‘cool’ vindt. Roken, blowen, biertje… dat hoort er op die leeftijd allemaal bij.


Nee, toch? Als ouder wil je natuurlijk niet dat je kind al op jonge leeftijd met deze verslavende middelen in aanraking komt. Cijfers laten zien dat kinderen vooral tussen de 12 en 14 jaar beginnen met roken en drinken. Als ze 15 zijn steekt 31% regelmatig een sigaret op, drinkt 60% regelmatig alcohol en blowt 10% van de jongeren. Daar kun je als ouders iets aan doen. Praat met je kind over middelengebruik voordat je kind hiermee experimenteert, stel duidelijke regels, en help je kind om nee te zeggen.

Dat er nog een wereld te winnen is, laat onderzoek zien. 61% van de ouders zegt dat hun kind zeker geen alcohol mag drinken. Slechts 35% van de jongeren (12 tot 16 jaar) geeft aan dat ouders die regel ook echt toepassen. Ook als het gaat om roken is er een ‘gat’, 77% van de ouders vindt het niet goed dat hun kind rookt. Maar 65% van de kinderen (14-jarigen) zegt dat ouders die regel ook echt hanteren. “Blijkbaar beleven veel ouders gesprekken over roken, drinken en blowen anders dan de kinderen zelf”, aldus René van der Most, hoofd programma Opvoeding en Educatie bij het Trimbos-instituut.

“Samen willen we met deze nieuwe campagne ‘Hoe help ik mijn kind nee zeggen tegen roken, drinken en blowen?’ ouders bewust maken van de invloed die ze hebben op het voorkomen van roken drinken, en blowen door hun kinderen”, zegt Lies van Gennip, directeur van STIVORO. “Zeker met de ‘verleidelijke’ zomervakantie voor de deur, is het zaak om tijdig en openhartig te praten en regels te stellen. Dan weten kinderen waar ze aan toe zijn.”

Informatie en tips voor ouders
Op de campagnesite www.hoepakjijdataan.nl staan concrete tips en informatie over hoe je als ouder het gesprek kunt aangaan met je kind. Ook kunnen ouders hier gratis een online cursus doen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Emmy Thijssen (088 0031 246) of Sanne Verrijt (088 0031 487) Preventiemedewerkers van GGD Brabant-Zuidoost.