Homepagina > Nieuws > Listeriabacterie aangetroffen in voorverpakte vleeswaren

Listeriabacterie aangetroffen in voorverpakte vleeswaren

Wat zijn de risico's?

7-10-2019

Enkele supermarkten hebben de afgelopen dagen publiekswaarschuwingen uitgedaan voor een aantal van hun vleeswarenproducten. Deze vleeswaren zijn mogelijk besmet met listeria. Uit onderzoek van RIVM en NVWA is gebleken dat de afgelopen 2 jaar 20 patiënten besmet zijn geraakt via vleeswaren.

Wat is listeriose?
Listeriose is een infectieziekte. De meeste mensen krijgen het doordat ze voedsel eten dat besmet is met de listeriabacterie. Tijdens de zwangerschap of geboorte kan een zwangere die besmet is de bacterie aan de baby geven. De bacterie komt ook voor in grond, dieren en gewassen. Het gaat om een weinig voorkomende ziekte, per jaar zijn er ongeveer 80 meldingen in Nederland.

Wie kan listeriose krijgen?
Iedereen die met listeria besmet voedsel eet, kan listeriose krijgen. Gezonde personen krijgen meestal geen of milde klachten die lijken op griep of buikgriep. De ziekte kan ernstiger verlopen bij heel jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Zij kunnen bijvoorbeeld hersen(vlies)ontsteking of een bloedvergiftiging krijgen. Zwangere vrouwen hoeven zelf niet ziek te worden ven een infectie met Listeria, maar lopen wel een kans op een miskraam, vroeggeboorte of ernstige ziekte van het kind wanneer het besmet raakt tijdens de geboorte.

De tijd tussen een besmetting en ziek worden is enkele dagen tot enkele maanden, meestal 2 tot 4 weken.

Ik heb een product gegeten dat mogelijk besmet is met listeria, wat moet ik doen?
De kans dat iemand door één keer een risicoproduct te eten listeriose oploopt, is zeer klein. Als je geen klachten hebt, is een behandeling niet nodig. Krijg je klachten, neem dan contact op met je huisarts.
Op de website van de NVWA staat informatie over de supermarkten waar mogelijk besmette vleeswaren zijn verkocht.

Kan ik nog veilig vleeswaren eten?
Ja (behalve de soorten waar nu een waarschuwing voor geldt). Vleeswaren is wel een product dat gevoelig is voor besmetting met bacteriën zoals listeria. Je kan het vaak lang bewaren en het wordt zonder verhitting gegeten. Ons advies:
- Bewaar vleeswaren altijd in de koelkast op 4 °C (bij 4 °C groeit listeria veel     minder hard dan bij 7 °C)
- Zet vleeswaren na gebruik ook snel weer terug in de koelkast.
- Eet vleeswaren uiterlijk binnen 4 dagen na openen op.

Zwangerschap en listeria
Meer informatie over zwangerschap en listeria is te vinden op de website van het RIVM

Meer informatie
Voor veel gestelde vragen en antwoorden klik hier
U kunt ook contact opnemen met de GGD, afdeling infectieziektebestrijding: 088 0031 333