Homepagina > Nieuws > Extra vaccinatie mazelen voor risicogroepen

Extra vaccinatie mazelen voor risicogroepen

 

24-6-2013

Op een aantal plaatsen in de Biblebelt komt op dit moment mazelen voor. Naar verwachting zal het mazelenvirus zich de komende tijd verder verspreiden in deze regio. Kinderen die een verhoogd risico hebben om met mazelen besmet te raken krijgen een extra vaccinatie tegen mazelen aangeboden. Dat heeft de minister van VWS vandaag bekend gemaakt. Over het algemeen is de Nederlandse bevolking goed beschermd tegen mazelen dankzij vaccinatie of door het doormaken van de ziekte.

Uitbraak
Sinds eind mei is er sprake van een uitbraak van mazelen in de Biblebelt. In deze regio wonen veel mensen die behoren tot de reformatorische gezindte en zich om religieuze redenen niet laten inenten.
 
Mazelen is een zeer besmettelijke vlekjesziekte die wordt veroorzaakt door een virus. De ziekte begint plotseling met koorts, algemene malaise, hangerigheid, verkoudheid en hoesten. Enkele dagen tot een week daarna ontstaan de rode vlekjes. Soms krijgen mazelenpatiënten middenooronsteking of longontsteking. Een weinig voorkomende complicatie is hersenontsteking. In zeldzame gevallen (1 op de 1000) overlijden patiënten aan mazelen. Er bestaat geen behandeling tegen mazelen maar de meeste patiënten genezen volledig. Vaccinatie biedt goede bescherming tegen de ziekte. Sinds 1 januari 1976 is de vaccinatie tegen mazelen opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.
 
Extra vaccinatie
Op advies van het RIVM heeft de minister besloten om kinderen met een verhoogd risico op besmetting met mazelen een extra vaccinatie aan te bieden. Het gaat om kinderen tussen 6 en 14 maanden oud, die woonachtig zijn in een gemeente waar minder dan 90% van de kinderen tegen mazelen zijn ingeënt. Vanaf 14 maanden krijgen alle kinderen in Nederland een inenting tegen mazelen aangeboden binnen het Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen jonger dan 6 maanden kunnen niet ingeënt worden tegen mazelen.
 
In de regio Zuidoost-Brabant is de vaccinatiegraad tegen mazelen in alle gemeenten hoger dan 90%. Een extra vaccinatie is daarom in deze regio niet nodig!
 
Inhaalvaccinatie
Kinderen die niet tegen mazelen gevaccineerd zijn wordt geadviseerd om zich alsnog te laten vaccineren. Voor kinderen tussen 1 en 4 jaar kunnen de ouders contact opnemen met hun consultatiebureau. Voor kinderen van 4 tot en met 18 jaar kunnen ouders hiervoor contact opnemen met de GGD Brabant-Zuidoost.
  • Stuur een e-mail naar: mijnkindendeggd@ggdbzo.nl
  • Vermeld altijd de voor- en achternaam en geboortedatum van uw kind
  • Of bel ons via: 088 0031 414 op maandag t/m vrijdag: 9.00 - 11.00 uur en 14.00 - 15.00 uur
Voor meer informatie over de mazelen gaat u naar de website van het RIVM of kunt u contact opnemen met de afdeling infectieziektebestrijding van de GGD Brabant-Zuidoost:  088  0031 333.