Homepagina > Nieuws > Moedervlekken testen met je smartphone

Moedervlekken testen met je smartphone

Eerste stappen naar eHealth

11-9-2014
In de regio Eindhoven wordt op dit moment de moedervlekken app Skinvision getest. De app is een eerste project dat wordt uitgevoerd door het Living Lab eHealth. Dat is een project in de regio Eindhoven om eHealth-toepassingen in de praktijk te testen. De GGD Brabant-Zuidoost neemt deel aan dit project. Daarnaast hebben ook Huisartsenvereniging SGE, zorgverzekeraar VGZ, het Catharina Ziekenhuis, Maxima Medisch Centrum en Zorgbelang zich aangesloten. Nog nergens in Nederland wordt door zoveel relevante partijen samengewerkt om de innovatie op het gebied van eHealth te stimuleren.
 
Foto van moedervlek vergelijken
Met de smartphone app Skinvision kun je foto’s van je moedervlekken nemen en deze opslaan en vergelijken in de tijd. Veranderde en jeukende moedervlekken kunnen namelijk een indicatie zijn voor huidschade of huidkanker (melanomen). Daarnaast maakt de app gebruik van een wiskundige formule die abnormale groei herkent. Na het maken van een foto van een moedervlek wordt een code rood, oranje of groen gegeven en stuurt de app je al dan niet door naar een huisarts.
 
Vroegtijdig ontdekken
De applicatie draagt zo bij aan de bewustwording van mensen over hun moedervlekken. Dat leidt hopelijk tot vroeger ontdekken van onrustige moedervlekken en het tijdig laten verwijderen hiervan. Hierdoor kunnen meer melanomen worden voorkomen of in een vroeg stadium worden behandeld.
Vragen als “Worden er meer melanomen gevonden?”, “Worden er meer mensen op tijd geholpen?”, “Beïnvloedt de app de beslissing van de huisarts of dermatoloog?” en “Hoe sluit de app aan op bestaande zorg van huisartsen en specialisten?” worden tijdens het jaar dat de pilot loopt verder  onderzocht en beantwoord.

Meer informatie
Meer informatie over de app vindt u op www.checkjemoedervlek.nl U kunt hier ook de app, die tijdens de pilot voor bewoners in de regio Eindhoven gratis is, downloaden.