Homepagina > Nieuws > Naar de zon in de carnavals vakantie?

Naar de zon in de carnavals vakantie?

Kom op tijd naar de GGD voor advies en vaccinaties

30-1-2014

Heerlijk een weekje naar Turkije of Egypte, genieten van een warmer klimaat in onze winter. Fijne vakantielanden, máár ook meer risico’s voor de gezondheid. Niet alleen op verre vakantiebestemmingen kunt u besmet raken met tropische infectieziekten, maar ook in landen als Turkije, Marokko, Tunesië en Egypte.

De hygiënische omstandigheden in deze landen zijn niet zoals we ze hier gewend zijn. Besmetting met de Hepatitis A (geelzucht) komt dan ook regelmatig voor. Wie besmet is met deze leveraandoening is vaak ernstig ziek. De ziekte is bovendien erg besmettelijk. Gelukkig bestaat er een goed vaccin waarmee Hepatitis A voorkomen kan worden. En zo zijn er meer ziekten waartegen wij u kunnen vaccineren.

Hygiëneregels

U kunt diarree krijgen van besmet voedsel en drinkwater. Vooral voor kinderen is dit gevaarlijk en ligt uitdroging op de loer. Het is dus van belang om ook in de landen rond de Middellandse Zee goede hygiëneregels in acht te nemen:

  • was uw handen regelmatig goed met zeep, vooral na toiletbezoek
  • drink alleen water uit de fles
  • gebruik geen ijsklontjes in de drankjes
  • eet geen salades
  • was of schil het fruit
  • eet alleen verpakt ijs
  • eet vlees en vis alleen goed doorbakken of gekookt

Meer informatie

Tijdens het spreekuur bij de GGD krijgt u advies, afgestemd op uw specifieke situatie en kunt u gevaccineerd worden. Daarnaast geven we tips over hygiëne op reis en kunt u speciale reisproducten kopen. Maak online een afspraak voor het reizigersspreekuur via www.ggdreisvaccinaties.nl of telefonisch 0900 - 822 24 67 (€ 0,10 per min.).