Homepagina > Nieuws > Norovirus waarschijnlijk oorzaak van klachten bezoekers Prinsenmeer

Norovirus waarschijnlijk oorzaak van klachten bezoekers Prinsenmeer

Optimale hygiëne is van groot belang

11-8-2014
De uitbraak van maagdarmklachten op vakantiepark het Prinsenmeer in Asten lijkt te dempen. De laatste onderzoeken wijzen uit dat het norovirus waarschijnlijk de veroorzaker is van de klachten. De aard van de klachten wijst het meest op een virus en inmiddels is bij twee campinggasten met klachten het norovirus vastgesteld. Optimale hygiëne van alle partijen is daarom van groot belang.
 
Afgelopen week hebben de Provincie, Omgevingsdienst Zuidoost Brabant, NVWA en de GGD Brabant-Zuidoost diverse onderzoeken gedaan naar de mogelijke oorzaak van de maagdarmklachten. Deze onderzoeken gaven geen aanknopingspunten voor een mogelijke bron. Zowel het water van de zwemplas als van het binnenzwembad voldoen aan de gestelde risiconormen. Ook gaven uitslagen van de bemonstering van het drinkwater al geen aanleiding te denken dat dit de bron van de klachten is.

Wat is het norovirus?
Norovirus is een van de virussen die ontsteking van het maagdarmkanaal kunnen geven. De infectie gaat gepaard met misselijkheid, buikpijn, braken en diarree. De aandoening geneest spontaan binnen 12 tot 48 uur. Er bestaat geen behandeling voor een noro infectie. Strikte hygiëne en voldoende drinken is in deze situatie geboden.

Advies GGD
Hygiënisch handelen tijdens het douchen, toiletgang of voedselbereiding blijft van belang. Door de GGD Brabant-Zuidoost gegeven hygiëne adviezen blijven van kracht.

Iemand die ziek is, kan een ander makkelijk besmetten. Wat u zelf kunt doen:
• Was de handen regelmatig goed met water en zeep
• Maak eten en drinken klaar op een veilige manier
• Maak het toilet thuis zeker één keer per dag goed schoon
• Gebruik voor de zieke een eigen handdoek en verschoon die elke dag
 
Ook braaksel (en zelfs de vrijkomende druppeltjes bij braken) kan besmettelijk zijn. Zorg voor een goede hygiëne bij het opruimen/ schoonmaken nadat iemand heeft gebraakt.