Homepagina > Nieuws > Op reis met kinderen

Op reis met kinderen

Tips om darminfecties, zonnebrand en malaria te voorkomen.

9-7-2013
Samen met uw kinderen op vakantie naar Oost-Europa of een subtropisch land als Turkije, Marokko, Tunesië of Egypte? Bij reizen naar deze landen loopt u gezondheidsrisico’s op. Dit geldt zeker voor uw kinderen. Zij zijn veel gevoeliger voor ziektes dan volwassenen. Berucht zijn vooral darminfecties met uitdroging, zonnebrand en malaria.

Darminfecties
Kinderen zijn gevoelig voor het oplopen van een darminfectie. Let erop dat alles wat ze eten goed verhit is, geef geen fruitsalades en schepijs en drink alleen uit flessen die verzegeld zijn. Ook in vijfsterrenhotels kan uw kind een darminfectie oplopen door onverhitte voeding zoals rauwkost. Krijgt uw kind toch diarree? Voorkom uitdroging! Dit gaat heel snel bij kinderen en kan levensgevaarlijk zijn. Laat uw kind zoveel mogelijk drinken, liefst Oral Rehydration Salts (ORS). ORS is een oplossing van zouten, suiker en mineralen die de vochtbalans in het lichaam herstelt. Neem per kind minstens 20 zakjes ORS mee. Raadpleeg een arts als diarree bij kleine kinderen langer duurt dan 24 uur.

Muggenbeten
In veel landen (bijvoorbeeld de Dominicaanse Republiek, Thailand en Indonesië) komen ziekten voor die door muggen overgebracht worden. Een bekende ziekte is malaria. Bij kinderen kan deze ziekte zeer ernstig verlopen. Soms is het nodig om antimalariamiddelen te slikken. In andere gevallen is het voldoende muggenwerende maatregelen te nemen, zoals insmeren met muggenlotion (DEET 30% voor kinderen) en slapen onder een geïmpregneerde klamboe.
Dengue Fever is een minder bekende, maar zeer wijd verspreide ziekte in de (sub)tropen. De mug die deze ziekte overbrengt is actief tussen zonsopgang en zonsondergang. Er bestaat nog geen vaccin tegen Dengue Fever. Om deze reden dienen de muggenwerende maatregelen zéér nauwkeurig toegepast te worden. Smeer uw kind iedere 4 uur grondig in. Let er bij kleine kinderen op dat u geen muggenlotion met DEET op de vingers en rond de mond smeert.

Zonnebrand
Juist kinderen zijn gevoelig voor zonnebrand. Verbranding op zich is al gevaarlijk genoeg, maar daarnaast mag u op een verbrande huid geen DEET aanbrengen. Een kind met een verbrande huid loopt dus extra risico op ziekten die worden overgebracht door muggen. Verder lopen kinderen die op jonge leeftijd verbranden door de zon, meer risico om op latere leeftijd huidkanker te krijgen.
Kleed uw kind dus in bedekkende losse kleding en doe tijdens het zwemmen een T-shirt aan. Smeer uw kind regelmatig in met een zonnebrandmiddel met minimaal factor 20 en laat het een hoedje of petje dragen. Houd uw kind tussen 12.00 uur en 15.00 uur zoveel mogelijk uit de zon.

Lange reizen
Gaat u langer op reis, dan worden de risico’s ook groter. Denk aan hondsdolheid, tuberculose en langdurige bescherming tegen malaria. Soms is het raadzaam vaccinaties uit het rijksvaccinatieprogramma te vervroegen. Het is dan van het grootste belang om zeker zes weken voor vertrek een afspraak bij de GGD te maken.

Meer informatie
Tijdens het spreekuur bij de GGD krijgt u advies, afgestemd op uw specifieke situatie en kunt u gevaccineerd worden. Maak online een afspraak voor het reizigersspreekuur via www.ggdreisvaccinaties.nl of telefonisch 0900 - 822 24 67 (€ 0,10 per min.).