Homepagina > Nieuws > Oplichters doen zich voor als GGD-medewerkers

Oplichters doen zich voor als GGD-medewerkers

5 tips om te voorkomen dat je in een babbeltruc trapt

25-6-2020

Op diverse locaties in Nederland doen criminelen zich voor als GGD-medewerkers. De GGD’en gaan uiterst voorzichtig om met persoonlijke gegevens en daarom geeft GGD GHOR Nederland een waarschuwing af. Lees de tips en voorkom dat je in de val van een oplichter loopt.


Inmiddels zijn in het land verschillende incidenten bekend waarbij oplichters zich voordoen als GGD-medewerkers. Zij hebben telefonisch geprobeerd persoonlijke en financiële gegevens te bemachtigen. In andere situaties gingen criminelen die zich voordeden als GGD-medewerkers onaangekondigd langs huizen voor een vaccinatie of voor de afname van een coronatest.

1. De GGD komt niet onaangekondigd aan de deur
De GGD komt nooit onaangekondigd bij je langs voor een coronatest. Ook benadert de GGD je niet actief voor het maken van een testafspraak. Heb je geen afspraak aangevraagd en komt er toch iemand die zich voordoet als GGD-medewerker? Laat deze persoon dan niet binnen en neem contact met ons op.

2. De GGD benadert je niet zomaar voor het maken van een afspraak
Heb je geen klachten die passen bij het coronavirus? Dan neemt de GGD niet ‘spontaan’ contact met je op om een testafspraak in te plannen. De GGD kan je wel bellen in het kader van bron- en contactonderzoek. Hierbij zal onze  medewerker vragen of je klachten heeft. Als dat het geval is, is het belangrijk dat je je laat testen.
Heb je geen afspraak gemaakt voor een test en komt er toch onaangekondigd iemand aan de deur? Laat deze persoon dan niet binnen en neem contact met ons op.

3. De GGD vraagt niet om financiële gegevens
De GGD kan je wel bellen als onderdeel van een bron- en contactonderzoek. Wij vragen echter nooit vragen om je financiële gegevens.

4. Vertrouw je het niet? Zeg dat dan.
Mocht je tijdens een telefoongesprek de situatie niet vertrouwen, zeg dit dan tegen de persoon aan de andere kant van de lijn. Een GGD-medewerker vindt dit geen probleem en gaat samen met je op zoek naar een manier om je gerust te stellen. Vraag bijvoorbeeld of je zelf de GGD mag terugbellen. ​​


5. Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie op sociale media
Het openlijk delen op sociale media dat je getest bent op het coronavirus en wacht op de uitslag, kan oplichters de mogelijkheid geven om je contacten te benaderen onder het mom van bron- en contactonderzoek. Wees voorzichtig wat je ​​deelt.​​