Homepagina > Nieuws > Shisha-pen: gevaarlijke trend onder kinderen

Shisha-pen: gevaarlijke trend onder kinderen

Effect op longen bij veelvuldig gebruik onbekend.

3-5-2013
Een nieuwe trend onder kinderen is de shisa-pen, een elektronische nepsigaret in felle kleuren. Hiermee wordt een waterdamp met fruitsmaak geïnhaleerd. De pen bevat geen teer of nicotine, maar er kleven wel andere nadelen aan. De GGD en STIVORO zijn daarom tegenstander van dit nieuwe product op de markt en waarschuwt voor deze gevaarlijke ontwikkeling.

Wat is een shisha-pen?
De shisha-pen is verkrijgbaar verschillende kleuren en smaken. Het gebruik van de shisha-pen is eenvoudig: een kind neemt een trekje en inhaleert de vrijgekomen waterdamp met het smaakje. Het ziet er uit als roken van een sigaret.

De nepsigaret bevat geen nicotine of teer, maar wel een hoop andere stoffen die een kind inhaleert, waaronder propyleen, glycol, glycerine, triacetine, ethyl alcohol en maltol. Wat doen die stoffen in de longen bij veelvuldig gebruik? We weten nog niet of het schadelijk is. Dit wordt momenteel onderzocht door het RIVM.

Nadelen
Zelfs als blijkt dat de shisha-pen volkomen ‘veilig’ is, kleven er grote nadelen aan. Het roken van een kindersigaret werkt drempelverlagend. Zo zal een kind dat begint met het roken van de shisha-pen sneller geneigd zijn om echte sigaretten te gaan roken. De nepsigaret wordt al gerookt door kinderen in de basisschoolleeftijd.

Doordat de pen niet onder de Tabakswet valt, kan een kind hem gewoon kopen. Deze opstapper naar sigaretten roken wordt door veel ouders als bedreigend gezien. Een product als dit zou streng gereguleerd moeten worden en onbereikbaar moeten zijn voor kinderen.