Homepagina > Nieuws > Smeren met DEET blijft belangrijk!

Smeren met DEET blijft belangrijk!

Zo voorkomt u ziekten die via muggen worden overgebracht

4-3-2013
Gaat u op reis naar een gebied waar dengue en malaria optreden? Dan is het belangrijk u goed in te smeren met DEET. Hiermee voorkomt u een groot deel van de ziekten die via muggen wordt overgebracht.

De afgelopen weken was DEET volop in het nieuws. Uit recent onderzoek blijkt dat sommige muggen snel wennen aan de aan de geur van DEET. Deze muggen kunnen na enige tijd toch iemand steken die zich heeft ingesmeerd. Zeker als er geen makkelijkere prooi in de buurt is. Het gaat dan om muggen van het type Aedes Aegypti, die onder andere dengue (knokkelkoorts) en gele koorts overdragen. Het is niet bekend of dit ook het geval is bij de Anopheles-muggen, die malaria veroorzaken.

Uit het onderzoek blijkt zeker niet dat de stof DEET niet werkzaam is. Andere onderzoeken tonen juist aan dat producten waarin DEET zit, beter werken dan andere middelen om muggenbeten te voorkomen.
 
Advies: blijf smeren met DEET
Regelmatig lopen Nederlandse reizigers dengue op en moeten ze in het ziekenhuis worden behandeld. Jaarlijks overlijden nog steeds enkele Nederlandse vakantiegangers aan malaria. Het advies is dus om goed te smeren met DEET. Zo voorkomt u een groot deel van de ziekten die via muggen worden overgebracht, zoals malaria en dengue. Meer informatie hierover vindt u op LCR.nl >>