Homepagina > Nieuws > Start extra vaccinatie mazelen

Start extra vaccinatie mazelen

In onze regio is de vaccinatiegraad hoog en worden kinderen niet opgeroepen

16-7-2013

Komende week ontvangen 6.000 kinderen van 6 tot 14 maanden een uitnodiging voor een extra vaccinatie tegen mazelen. De minister van VWS heeft tot deze extra vaccinatie besloten vanwege een groeiende epidemie van mazelen in gemeenten met een lage vaccinatiegraad. In die gemeenten wonen veel mensen die behoren tot de reformatorische gezindte en zich om religieuze redenen niet laten inenten. In het werkgebied van de GGD Brabant-Zuidoost is de vaccinatiegraad hoog (meer dan 90%) en worden kinderen NIET opgeroepen worden voor deze extra vaccinatie.

Normaal krijgen kinderen op de leeftijd van 14 maanden de BMR-vaccinatie tegen bof, mazelen en rodehond aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma. De extra BMR-vaccinatie wordt nu eerder aangeboden al vanaf de leeftijd van 6 maanden.

Wie komen in aanmerking voor deze extra prik?

  • Alle kinderen van 6 tot 14 maanden die wonen in gemeenten waar minder dan 90% van de kinderen tegen mazelen inge├źnt zijn. Zij krijgen een persoonlijke uitnodiging thuisgestuurd.
  • Kinderen van 6 tot 14 maanden die behoren tot de reformatorische gezindte komen, ongeacht hun woonplaats, ook voor deze BMR-vaccinatie in aanmerking. Zij kunnen een afspraak bij het consultatiebureau of de GGD maken. Het aanbod van deze extra vaccinatie loopt door zolang de mazelenepidemie actief is.
Geen oproep extra vaccinatie in werkgebied GGD Brabant-Zuidoost
In het werkgebied van de GGD Brabant-Zuidoost is de vaccinatiegraad hoog (meer dan 90%). Onze GGD kreeg tot nu toe geen meldingen van mazelen. Dat betekent dat kinderen in ons werkgebied NIET opgeroepen worden voor deze extra vaccinatie.

Inhaalvaccinatie
Ook kinderen die niet beschermd zijn tegen mazelen omdat ze de vaccinaties in het Rijksvaccinatieprogramma om welke reden dan ook niet hebben gehad, kunnen de BMR-vaccinatie alsnog halen. 

Rodehond
Afgelopen week is bekend geworden dat op een basisschool elf kinderen rodehond hebben gehad. Rodehond is net als mazelen een vlekjesziekte. Voor kinderen verloopt deze ziekte onschuldig. Het risico is groter voor zwangere vrouwen. Als zij in het begin van de zwangerschap besmet raken met rodehond is er een risico op aangeboren afwijkingen bij het kind. In Nederland zijn de meeste zwangere vrouwen beschermd tegen rodehond door vaccinatie of doordat ze de ziekte in het  verleden hebben doorgemaakt. Tot nu toe is geen verdere verspreiding van het rodehondvirus gevonden. De BMR-vaccinatie beschermt naast mazelen ook tegen rodehond.