Homepagina > Nieuws > Vaccinatie tegen meningokokken ziekte van start

Vaccinatie tegen meningokokken ziekte van start

Regionale vaccinaties starten op 1 oktober

10-9-2018

Vanaf half september ontvangen jongeren, geboren tussen 1 mei en 31 december 2004 een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. Met de slogan Deel dit niet met je vrienden. Haal die prik tegen meningokokkenziekte nodigen het RIVM en de jeugdgezondheidsorganisaties jongeren uit deze vaccinatie te halen. Dit jaar ontvangen zo’n 130.000 jongeren een uitnodiging. In 2019 krijgen jongeren van 14 - 18 jaar een uitnodiging voor vaccinatie. Dat zijn landelijk ongeveer 860.000 jongeren.

Tegengaan van meer ziektegevallen
Sinds 2015 worden jaarlijks steeds meer mensen ziek door een besmetting met de meningokok, type W. Deze bacterie kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De minister van Volksgezondheid heeft daarom in september 2017 besloten tot de invoering van een vaccinatie tegen meningokokkenziekte voor peuters van 14 maanden en jongeren die 14 jaar worden. Staatssecretaris Blokhuis besloot afgelopen juli om het aantal jongeren dat voor vaccinatie in aanmerking komt, uit te breiden. Vaccinatie moet een verdere toename van het aantal ziektegevallen voorkomen. De keuze om tieners te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans op de ziekte hebben. Daarnaast dragen tieners in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Verwacht wordt dat vaccinatie van tieners leidt tot groepsbescherming en daarmee ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen.

Meningokok type W
Van de meningokokbacterie bestaan meerdere types. De bacterie kan in de neus of keel zitten zonder dat je het merkt. De bacterie verspreidt zich door hoesten, niezen of zoenen. Meestal word je niet ziek. Komt de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel dan kan je in korte tijd ernstig ziek worden. Ziekte door meningokok type W kan in de eerste uren op buikgriep lijken en is daarom soms lastig te herkennen.

Vaccinatiecampagne regio
De GGD Brabant-Zuidoost start op 1 oktober met de vaccinatiecampagne in de regio. Jongeren ontvangen een uitnodiging en een informatiefolder op hun huisadres. Eén prik is voldoende om je ten minste vijf jaar te beschermen tegen meningokokkenziekte. Alle informatie over de priktijden en -locaties vind je hier.

Niet in de doelgroep. Toch vaccineren.
Als je kind niet in bovengenoemde leeftijdsgroep valt, krijgt het geen uitnodiging voor een meningokokkenvaccinatie vanuit het Rijksvaccinatieprogramma.
We willen benadrukken dat de kans om ziek te worden heel klein is. Wil je je toch laten vaccineren, dan is een vaccinatie mogelijk. Vul hiervoor het contactformulier in.

Beschikbaarheid vaccin
Op dit moment is het vaccin voor Meningokokken ACWY beperkt beschikbaar voor vaccinatie buiten het Rijksvaccinatieprogramma. Dat betekent dat je niet in alle gevallen (op korte termijn) de vaccinatie kan krijgen. Wij informeren je per mail.

Kosten
Wanneer je geen oproep hebt ontvangen, is de vaccinatie niet gratis. Het vaccin moet meestal zelf worden betaald, afhankelijk van zorgverzekeraar en eigen zorgpakket.

Meer informatie en landelijke website
Op de landelijke campagne website van het RIVM www.deelditnietmetjevrienden.nl kun je informatie raadplegen over de prik en de ziekte. Je kunt er interviews en verhalen vinden met en van jongeren en ouders, die meningokokkenziekte van dichtbij meemaakten.